• Rosewood
  • 16.02.2018. 18:00

Pokrenuta je europska mreža za održivo korištenje drvne sirovine Rosewood

Centar kompetencija iz Vinkovaca i Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog hrvatski su partneri na navedenom EU projektu.

  • 514
  • 53
  • 0

Pokrenuta je europska mreža za održivo korištenje drvne sirovine Rosewood. Projekt Rosewood financiran je u okviru Obzora 2020, a ima za cilj omogućiti prijenos iskustava i inovativnih rješenja u održivom šumarstvu, pridonoseći održivom korištenju drvne sirovine u Europi. Uspostavom četiri regionalna centra za održivo korištenje drvne sirovine u Sjevernoj, Srednjoj, Istočnoj i Južnoj Europi, Rosewood će stvoriti mrežu koja povezuje regije i dionike iz lanca vrijednosti šumarstva. Cilj je aktivirati potencijale drvnog sektora i doprinijeti održivosti europske bioekonomije.

Centar kompetencija iz Vinkovaca i Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog hrvatski su partneri na navedenom EU projektu.  Europa je bogata drvnom sirovinom; šume ne samo da pokrivaju kopnenu površinu kontinenta (43%), već su također važna gospodarska komponenta u mnogim regijama. Uz porast potražnje za energijom iz obnovljivih izvora, povećava se i važnost drvne sirovine za europsku bioekonomiju.

"Kako bi podržao šumoposjednike i javne vlasti, u upravljanju šumama na ekološki i ekonomski održiv način, projekt Rosewood će analizirati trenutne izazove sektora i staviti na raspolaganje postojeća znanja i inovativna rješenja za održivi razvoj drvnog sektora. Cilj je angažirati sve relevantne dionike u lancu vrijednosti drvnog sektora, kako bi se olakšala razmjena znanja i stručnosti među europskim regijama ", objasnio je Anthony Salingre, koordinator projekta.

U projektu sudjeluje 15 partnera

Tijekom dvogodišnjeg trajanja projekta Rosewood, partneri će prvo analizirati potrebe i slabosti sektora na razini regija i identificirati odgovarajuća inovativna rješenja. Najuspješniji primjeri bit će predstavljeni na internetskim stranicama projekta Rosewood, na radionicama i treninzima koji će biti organizirani u regionalnim centrima, kao i na europskoj razini koja će osigurati prijenos primjera dobre prakse.

U projektu Rosewood sudjeluje 15 partnera koji su se udružili kako bi unaprijedili održivo i konkurentno gospodarenje šumama u Europi. Rosewood je s provedbom započeo u veljači 2018. godine s ciljem osnivanja mreže za održivo korištenje drvne sirovine. Četiri regionalna centra, pokrenuta u okviru projekta, stvorit će platformu za regionalnu i međunarodnu razmjenu iskustava i inovativnih rješenja. Povezivanjem dionika unutar lanca vrijednosti u šumarstvu, Rosewood će nadoknaditi postojeći nedostatak znanja, poticati preuzimanje novih ideja i stvoriti preduvjete za gospodarska partnerstva između različitih dionika i regija.

Ovaj je projekt financiran iz programa Europske unije, Obzor2020 za istraživanje i inovacije, po ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava br. 776754. Projekt vrijedan 1,5 milijuna eura trajat će do veljače 2020. godine, a zemlje partneri su Austrija, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Rumunjska, Slovenija, Španjolska i Švicarska, stoji u priopćenju Vukovarsko-srijemske županije.

Foto: Pixabay/HansLinde


Tagovi

Rosewood Drva sirovina Održivo korištenje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zna li netko što je ovo?