Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rosewood
  • 16.02.2018. 18:00

Pokrenuta je europska mreža za održivo korištenje drvne sirovine Rosewood

Centar kompetencija iz Vinkovaca i Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog hrvatski su partneri na navedenom EU projektu.

  • 545
  • 53
  • 0

Pokrenuta je europska mreža za održivo korištenje drvne sirovine Rosewood. Projekt Rosewood financiran je u okviru Obzora 2020, a ima za cilj omogućiti prijenos iskustava i inovativnih rješenja u održivom šumarstvu, pridonoseći održivom korištenju drvne sirovine u Europi. Uspostavom četiri regionalna centra za održivo korištenje drvne sirovine u Sjevernoj, Srednjoj, Istočnoj i Južnoj Europi, Rosewood će stvoriti mrežu koja povezuje regije i dionike iz lanca vrijednosti šumarstva. Cilj je aktivirati potencijale drvnog sektora i doprinijeti održivosti europske bioekonomije.

Centar kompetencija iz Vinkovaca i Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog hrvatski su partneri na navedenom EU projektu.  Europa je bogata drvnom sirovinom; šume ne samo da pokrivaju kopnenu površinu kontinenta (43%), već su također važna gospodarska komponenta u mnogim regijama. Uz porast potražnje za energijom iz obnovljivih izvora, povećava se i važnost drvne sirovine za europsku bioekonomiju.

"Kako bi podržao šumoposjednike i javne vlasti, u upravljanju šumama na ekološki i ekonomski održiv način, projekt Rosewood će analizirati trenutne izazove sektora i staviti na raspolaganje postojeća znanja i inovativna rješenja za održivi razvoj drvnog sektora. Cilj je angažirati sve relevantne dionike u lancu vrijednosti drvnog sektora, kako bi se olakšala razmjena znanja i stručnosti među europskim regijama ", objasnio je Anthony Salingre, koordinator projekta.

U projektu sudjeluje 15 partnera

Tijekom dvogodišnjeg trajanja projekta Rosewood, partneri će prvo analizirati potrebe i slabosti sektora na razini regija i identificirati odgovarajuća inovativna rješenja. Najuspješniji primjeri bit će predstavljeni na internetskim stranicama projekta Rosewood, na radionicama i treninzima koji će biti organizirani u regionalnim centrima, kao i na europskoj razini koja će osigurati prijenos primjera dobre prakse.

U projektu Rosewood sudjeluje 15 partnera koji su se udružili kako bi unaprijedili održivo i konkurentno gospodarenje šumama u Europi. Rosewood je s provedbom započeo u veljači 2018. godine s ciljem osnivanja mreže za održivo korištenje drvne sirovine. Četiri regionalna centra, pokrenuta u okviru projekta, stvorit će platformu za regionalnu i međunarodnu razmjenu iskustava i inovativnih rješenja. Povezivanjem dionika unutar lanca vrijednosti u šumarstvu, Rosewood će nadoknaditi postojeći nedostatak znanja, poticati preuzimanje novih ideja i stvoriti preduvjete za gospodarska partnerstva između različitih dionika i regija.

Ovaj je projekt financiran iz programa Europske unije, Obzor2020 za istraživanje i inovacije, po ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava br. 776754. Projekt vrijedan 1,5 milijuna eura trajat će do veljače 2020. godine, a zemlje partneri su Austrija, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Rumunjska, Slovenija, Španjolska i Švicarska, stoji u priopćenju Vukovarsko-srijemske županije.

Foto: Pixabay/HansLinde


Tagovi

Rosewood Drva sirovina Održivo korištenje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]