Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 20.09.2020. 10:30

EK pokrenula javno savjetovanje o krčenju i degradaciji šuma, a aktivisti peticiju

Kako bi smanjila daljnje krčenje i zaustavila razorno smanjenje šuma Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje u kojem baš svaki pojedinac može reći svoje mišljenje na tu temu. 

Foto: Depositphotos/magann
  • 328
  • 34
  • 0

Klimatske promjene, ogromni šumski požari i širenje poljoprivredne proizvodnje uzrok su sve manjih površina pod šumama i drugim dragocjenim ekosustavima na Zemlji. 

Ovo razaranje prirode događa se sve brže, a izravno je povezano s proizvodnjom mesa, mliječnih proizvoda, palminog ulja, soje i drugih usjeva koji se koriste za prehranu ljudi, ali još više za hranidbu stoke, navode u organizaciji Together4Forests gdje dodaju da se deforestacija događa od Amazone preko Europe do Azije te da je Europska unija odgovorna za više od 10% globalnog uništenja šuma. 

EK pokrenula javno savjetovanje

Kako bi smanjila daljnje krčenje i zaustavila razorno smanjenje šuma, Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje u kojem baš svaki pojedinac može reći svoje mišljenje na tu temu. 

Kako pojašnjavaju, cilj savjetovanja je dvojak. U prvu ruku želi se osigurati identifikacija svih relevantnih dionika i pružiti im mogućnost u savjetodavnim aktivnostima, dok se s druge strane želi prikupiti što više mišljenja o potencijalnim dodatnim mjerama na razini EU.

Nezakonita sječa: Na EU tržištu tikovina iz Mianmara - Hrvatska uz Italiju najveći uvoznik

Ovo je i prilika za snažan zakon EU-a kojim bi se zabranio pristup europskom tržištu proizvodima povezanih s gubitkom šuma, šumskim požarima, uništenjem prirode i kršenjem ljudskih prava. 

#Together4Forests

WWF, je s organizacijama Greenpeace, ClientEarth, Conservation International, Environmental Investigation Agency i Wildlife Conservation Society pokrenula kampanju kako bi osigurali građanima priliku da se i njihov glas čuje.

Krčenje šuma poraslo u zadnjih nekoliko godina - koja EU zemlja prednjači?

“Proizvodi koji sadrže gubitak šuma nalaze se u našim kolicima za kupovinu. To mora prestati! Šume i drugi ekosustavi diljem svijeta suštinski su štit protiv klimatskog sloma, pandemije i sloma bioraznolikosti, ali EU potrošnja taj štit oslabljuje", izjavila je Anke Schulmeister-Oldenhove iz Svjetskog fonda za prirodu (WWF).

Javno savjetovanje otvoreno je do 10. prosinca 2020. godine, a peticiju možete potpisati ovdje


Tagovi

Šume Krčenje Javno savjetovanje Europska komisija #Together4Forests WWF


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba trešanja #RuralFoto #Selo