• Uvoz tikovine
  • 24.06.2020. 07:30

Nezakonita sječa: Na EU tržištu tikovina iz Mianmara - Hrvatska uz Italiju najveći uvoznik

Preporuka Europske komisije je da se uvoz drva i proizvoda od tikovine iz Mianmara na jedinstveno tržište Europske unije svede na minimum, odnosno da se obustavi uvoz i promet predmetne robe.

Foto: Depositphotos/iammotos
  • 156
  • 14
  • 0

Europska komisija je procijenila da je u Mianmaru, državi u jugoistočnoj Aziji, trenutno prisutan visok rizik od nezakonite sječe drva tikovine. Zbog nemogućnosti svođenja visokog rizika na razinu zanemarivog, preporuka je Europske komisije da se uvoz ove sirovine i proizvoda izrađenih od nje, iz Mianmara na jedinstveno tržište Europske unije svede na minimum, odnosno da se obustavi njihov uvoz i promet.

Europske tvrtke i dalje krše pravila uvoza ?

Prošli mjesec je Agencija za istraživanje okoliša (EIA) objavila da europske tvrtke nastavljaju kršiti pravila te da su prikrile promet u vrijednosti od milijun dolara, unatoč izvršnim tijelima i samoj Komisiji koja je još 2018. godine zaključila da on ne udovoljava uvjetima iz Uredbe EU o drvu (EUTR), a kako bi se spriječio ilegalan uvoz drva na tržište EU.

Prema tome bi se uvoznici trebali suzdržati od stavljanja tikovine iz te zemlje na europsko tržište. Mnoge su države odgovorne i zaustavile su promet te vrste drveta koje je poznato po svojoj dugovječnosti i otpornosti na sve vremenske utjecaje. Međutim, istragom je utvrđeno da ga šest europskih tvrtki još uvijek uvozi u EU kupujući tikovinu i od hrvatskog dobavljača i tako zaobilaze pravila EU.

Hrvatska i Italija najveći uvoznici

Prema analizi iz veljače 2020. Hrvatska je u Europi druga najznačajnija ulazna točka za tikovinu i odgovorna je za 10% uvoza u prva dva mjeseca ove godine. Ipak, i dalje je najznačajniji uvoznik Italija koja je odgovorna za čak 71% cjelokupnog europskog prometa ove godine. Tu su još i Španjolska, Poljska, Francuska, Švedska i Grčka. Talijanski se od 2015. godišnje povećao za 4.000 tona što je vrijednost od 25,1 milijuna eura.

Masovna prenamjena zemljišta iz šumskih u poljoprivredna i izlovljavanje krivci za Covid-19?

Njemački, belgijski i nizozemski je drastično pao nakon snažnih provedbenih aktivnosti u ljeto 2018. godine. Istovremeno, porastao je u pet država članica EU: Švedskoj, Češkoj, Italiji, Hrvatskoj i Grčkoj

Pet visokorizičnih ulaznih točki

Analiza trgovinskih podataka za 2019. otkriva da su Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, a u manjoj mjeri i Švedska, postale visoko rizične ulazne točke za tvrtke koje pokušavaju zaobići provedbu EUTR-a kako bi u Europu unijele tikovinu.

Hoćeš posaditi drvo? Može! Ali napravi to pametno i odgovorno!

Snažne akcije provođenja u Češkoj su zatvorile trgovinu, a uz izvještaj procjene utjecaja na okoliš, koji sada otkriva i djelovanje Hrvatske protiv uvoznika, ostavlja samo nekoliko zemalja koje još uvijek dovoze tikovinu iz Mianmara.

Što poduzeti?

Zbog novih dokaza koji pokazuju nedosljednu provedbu europskog zakona u državama članicama i porast tvrtki koje namjerno iskorištavaju postojeće rupe u zakonu u svoju korist iz forest-trend poručuju da je vrijeme za reformiranje EUTR-a kako bi se pojačala ovlast službenika za provođenje zakona te kako bi istražili i djelovali protiv trgovaca te zaplijenili proizvode.

Nadalje, određivanje opskrbnih lanaca kako u zemlji u kojoj je drvo prvi put stavljeno na jedinstveno tržište, tako i u svim državama članicama EU-a u kojima se drvom naknadno trguje, izjednačilo bi igrače i zatvorilo rupe u zakonu koje su do sada koristili. Smatraju i da je važno kazniti tvrtke koje namjerno zaobilaze pravila EU te da ove lekcije treba primijeniti na druge zakone o lancu nabave u EU.


Tagovi

Tikovina Mianmar Uvoz Uvoz tikovine Europska komisija EUTR EIA


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od danas osječki ured Agrokluba djeluje na novoj adresi - Sv. L.B. Mandića 157, Osijek. Veliko hvala... Pročitaj cijelu bilješku »