Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje šuma
  • 12.07.2020. 15:00

Krčenje šuma poraslo u zadnjih nekoliko godina - koja EU zemlja prednjači?

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature, u razdoblju od 2016. od 2018. godine iskrčeno je 49% više površine pod šumama u odnosu na 2011.-2015. godinu.

Foto: JumpStory
  • 851
  • 31
  • 0

Šume u Europi suočene su s mnogim izazovima, uključujući gubitak staništa i veće rizike povezane s invazivnim vrstama, onečišćenjem i klimatskim promjenama. Također, povećano korištenje za različite aktivnosti, izgradnju prometnih mreža i sive infrastrukture za njih je veliko opterećenje.  

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature, u razdoblju od 2016. od 2018. godine iskrčeno je 49% više površine pod šumama u odnosu na 2011.-2015. godinu. U pogledu ukupne prikupljene biomase (mjereno u tonama po hektaru), to je povećanje od 69%, navodi Europska komisija.

Najviše se krči u Švedskoj

Na temelju analize satelitskih podataka, znanstvenici su otkrili tri moguća uzroka tako naglog i neprijavljenog porasta. Prvi razlog je rastući udio šuma koje se koriste u proizvodnji drva i dosežu zrelost za sječu. Drugi je povećan porast rušenja stabala koja su zahvatili prirodni poremećaji kao što su štetnici i bolesti, ali i ekstremne vremenske prilike uzrokovane klimatskim promjenama, poput požara, dok je treći krivac nedavno širenje tržišta drvne industrije.

Masovna prenamjena zemljišta iz šumskih u poljoprivredna i izlovljavanje krivci za Covid-19?

Sječa se provodila uglavnom na velikim površinama, većim od 7 hektara, a najveće povećanje dogodilo se u šumama s više od 50 tona po hektaru biomase. Njihova ekonomska vrijednost i zrelost, kako tvrde znanstvenici, vjerojatno su glavni motivi krčenju.

Provedena studija također je utvrdila i gdje se najviše provodila eksploatacija, a kao najistaknutije pojavilo se sedam zemalja EU: Švedska (29%), Finska (22%), Poljska (9%), Francuska (6%), Latvija (4%), Njemačka (4%) i Španjolska (4%). 

Brojne strategije za povećanje šumskih površina

Šume predstavljaju kompleksne kopnene ekosustave koji pokrivaju oko 1/3 zemljine površine i predstavljaju 80% svjetske kopnene biološke raznolikosti. Ključne su u naporima protiv klimatskih promjena, međutim zbog krčenja i degradacije sve su ugroženije. 

Europski zeleni plan obvezuju sve članice da poboljšaju površine pod njima, kako u kvaliteti tako i u količini te da se bore protiv globalnih krčenja.

Krče šume zbog palminog ulja - nestalo 39% zelenog bogatstva na Borneu

Također, Strategija bioekonomije promiče održivu i kružnu zelenu ekonomiju koja vrednuje prirodne resurse, smanjuje pritisak na okoliš i povećava uporabu održivih, obnovljivi proizvoda koji poboljšavaju funkciju ekosustava. 

Na temelju Strategije biološke raznolikosti, Komisija će 2021. pripremiti novu inicijativu o šumama koja će pokrivati cijeli njihov ciklus i promovirati brojne usluge koje one pružaju, a ključni ciljevi bit će učinkovito pošumljavanje, očuvanje i obnova. 


Tagovi

Krčenje Šume Istraživanje Sateliti Europska unija Drvna industrija Požar


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #proizvodnja

Berba kupusa u Borutu (Cerovlje, Istra)