Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obilazak šuma
  • 08.07.2024. 13:00
  • Vukovarsko-srijemska, Vinkovci

Dabro: Što prije sirovinu spačvanskog bazena staviti na tržište

Područje spačvanskog bazena predstavlja najveću šumu hrasta lužnjaka u Europi, a trenutačni problem predstavlja drvna masa na cesti koje je oko 200.000 kubika, ističu iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva

Foto: MPS
  • 3.892
  • 255
  • 0

Nakon olujnih nevremena, najveće štete su u Šumariji Otok, gdje je razoran vjetar povaljao šumu staru 100 godina, istaknuo je upravitelj Šumarije Otok Zvonimir Rukavina prilikom obilaska Spačvanskog bazena i Posebnog rezervata šumske vegetacije "Lože" s ministrom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipom Dabrom te voditeljem Uprave šuma podružnice Vinkovci Krasnodarom Sabljićem. 

Prema njegovim riječima, sanacija terena trajat će godinama. "Mnogo duže njena obnova te je pred nama golem posao", rekao je.

Drvna masa na cesti

Kako je istaknuto, područje spačvanskog bazena predstavlja najveću šumu hrasta lužnjaka u Europi, a trenutačni problem predstavlja drvna masa na cesti koje je oko 200.000 kubika, od čega 41.000 kubika hrasta (FI), 20.000 kubika hrasta (FII) te 102.000 kubika pilanskih trupaca. Iz Ministarstva ističu kako se u šumi još nalazi 7.007 kubika hrasta (FI) te 4.000 kubika hrasta (FII).

Ministar Dabro, priopćeno je, naglasio je da je drvna industrija te proizvodnja namještaja, pored ekonomskog, imaju socijalni značaj zapošljavajući i zadržavajući stanovništvo u malim sredinama. Od strateške je važnosti za gospodarstvo Hrvatske jer je bitna i za energetsku održivost zemlje. Stoga kontinuirano nastavljaju motriti probleme nametnika te su svjesni da sirovina ne smije dugo stajati jer tako znatno gubi na kvaliteti.

"Potrebno je što prije sanirati ovaj problem i staviti sirovinu na tržište. Ministarstvo će nastaviti s mjerama i aktivnostima za poticanje održivog razvoja i konkurentnosti prerade drva i proizvodnje namještaja, kako institucionalno, tako i financijski“, naglasio je. 

Zadržavanje mladih kroz npva radna mjesta

Voditelj Uprave šuma podružnice Vinkovci Krasnodar Sabljić naveo je da je cilj, u suradnji s Upravom društva, očuvanje radnih mjesta i zadržavanje mladih kroz nova radna mjesta.

"Prioritet nam je poticanje malih i srednjih proizvođača te osiguranje dovoljnih količina ogrjeva svakom kućanstvu", rekao je dodajući da uz razvoj drvnog sektora žele i da što više drvne mase ostane u tom kraju.

Sanacija spačvanskog bazena stradalog u olujnom nevremenu - štete su enormne

Inače, u tijeku je sanacija štete nakon olujnog nevremena prošle godine, a podaci dobiveni iz satelitskih snimaka pokazali su kako je ukupna drvna zaliha oštećenih stabala najmanje 2,7 milijuna m3 na površini od oko 62.400 ha. Poneki odjeli i odsjeci doslovno su zbrisani sa zemlje, a na sastojinama i stablima napravljena je biološka, ekološka, gospodarska, estetska, turistička i zdravstvena šteta. 


Fotoprilog


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Šumarstva i ribarstva Spačvanski bazen Josip Dabro Ministar poljoprivrede Hrast lužnjak Spačvanska šuma


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.