Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čagalj
  • 03.12.2018. 07:30

Ako nije u Lovno-gospodarskoj osnovi čaglja se ne smije loviti

Čagljevi prave velike probleme diljem Dalmacije, no postoje odredbe kada ih se smije loviti!

Foto: Lovački savez Splitsko-dalmatinske županije
  • 1.039
  • 104
  • 0

Zbog sve veće najezde čagljeva koja su svoja dojučerašnja staništa zamjenila nekim novim, brojna dalmatinska lovačka društva uveli su novu divljač u lovnogospodarske osnove. Ona koja to nisu napravila, prema tumačenju Ministrastva poljoprivrede, neće moći vršiti izlov čagljeva. Po toj direktivi lov divljači u lovištima dopušten je samo za one vrste koje se nalaze u "lovačkim statutima“ pojedine lovačke udruge.

Stoga je obveza lovoovlaštenika pratiti brojno stanje svih vrsta divljači u lovištu i istu evidentirati. U protivnom zakupci lovišta ne smiju samovoljno pristupiti odstrjelu divljači koja nije u lovnogospodarskoj osnovi ili pak mogu ukoliko Ministarstvo izda pravovaljano rješenje te ukoliko se provede revizija tih istih osnova.

Milijun kuna za smanjenje brojnog stanja lisica i čagljeva

Po jednom takvom rješenju postupio je Lovački savez Splitsko-dalmatinske županije organiziravši hajku na čagljeve na Drveniku Velom gdje su čagljevi gotovo zagospodarili cijelim otokom. Nakon brojnih dojava uplašenih mještana i stranih gostiju, a na traženje Mjesnoj odbora i trogirskih gradskih vlasti, stotinjak lovaca s goničima pretresli su otok i nakon jednodnevnog naganjanja odstrjelili tek jednog čaglja. Psi nenavikli na takvu vrstu lova i nisu bili od velike koristi, a kako i bi kada je teren bio nepristupačan. Hajka na čagljeve izazvala je veliko zanimanje i kod lovaca iz Like i susjedne Bosne i Hercegovine koji su se na koncu pridružili svojim domaćinima.

"Nakon dojave mještana i utvrđivanju činjeničnog stanja odnosno potrebi izlovljavanja čagljeva kao alohtone vrste divljači, od resornog ministarstva zatražili smo dozvolu za organiziranje hajke. Tim rješenjem dopušten nam je izlov 40 jedinki plus deset divljih svinja. Međutim, s obzirom na obraslost terena, nemoguće je bilo provesti hajku na površini cijelog otoka. Obišli smo tek dvadesetak posto lovišta i tu uglavnom uz cestu i poljske puteve jer je bilo nemoguće proći u unutrašnjost otoka", Informirao nas je Mladen Balić, predsjednik LS SDŽ najavivši novu hajku, ali sada po drugim pravilima.


Tagovi

Čagalj Divlje svinje Lov Odstrijel


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]