Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjenje potpora
  • 24.06.2022. 14:00
  • Primorsko-goranska, Lič

Željko Mihelić: Stočari s krških pašnjaka najveći su gubitnici smanjenja potpora

Novi model potpora koji u prvi plan stavlja mala poljoprivredna gospodarstva do 50 hektara, dakle 10 do 12 krava sigurno neće doprinjeti rastu stočarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj, tvrdi stočar Željko Mihelić

Foto: Blanka Kufner
  • 2.425
  • 264
  • 0

Stočari koji obavljaju poljoprivrednu djelatnosti na gorsko planiskom i području s prirodnim ograničenja u proizvodnji su najveći gubitnici smanjenja potpora, reakcija je stočara Željka Mihelića, vlasnika farme Lužak u mjestu Lič, potaknuta člankom o smanjenju poticaja na krškim pašnjacima. 
 
Kaže kako se od 500 milijuna kuna godišnje, za koliko je smanjen proračun za potpore Ministarstva poljoprivrede, gotovo polovica, odnsono 200 milijuna kuna planira uštedjeti upravo u mjeri "teži uvjeti poslovanja".

Dodaje da se velika ušteda planira i u mjeri ekološka poljoprivreda, gdje se umanjuje plaćanja po hektaru trajnih travnjaka za oko 100 eura, ali se dodatno smanjuje potpora eko poljoprivrednicima za također 100 eura jer se ukida zeleno plaćanje, a umjesto njega uvode eko sheme.

Opravdano nezadovoljstvo 

"Međutim, u novom se prijedlogu za plaćanje u poljoprivredi onemogućava kombinacija mjera za ekološke poljoprivrednike i tako se uz smanjenje potpora po hektaru za ekološku poljoprivredu smanjuje i osnovno plaćanje", komentira. 

Smanjenje poticaja na krškim pašnjacima naljutilo velike stočare - najavili kraj uzgoja? 

Kaže kako ne zna o kolikoj se ukupnoj uštedi radi, na navedenoj poziciji, ali je procjena da imamo oko 50.000 hektara ekoloških trajnih travnjaka što bi bilo oko 5 milijuna eura. 

"To u konačnici znači da su najveći gubitnici u ovom "miješanju karata" ekološki kao i stočari s gorsko planiskog i područja krša. Mislim da je nezadovoljstvo opravdano i da netko tko ima 200 hektata pašnjaka i 60 krava nikako ne može spadati u kategoriju velikih poljoprivrednika", reagira ovaj stočar. 

Mihelić  u uzgoju primjenjuje sustav krava-tele

Dodaje da je riječ o kategoriji poljoprivrednih gospodarstava koja su najčešće u zemljama EU, koje imaju nekoliko zaposlenika, najčešće članova obitelji, u sustavu su PDV-a i plaćaju porez na dobit.

Neisplativo i neekonomično

"Potrebno je naglasiti činjenicu da su gorsko planiska i krška područja najteža za bavljenja poljoprivredom. Duge zime, ljetne suše, kasni proljeti i rani jesenji mrazevi uz minimalan humusni sloj neke su od ograničavajućih faktora intenzivnijem bavljenju poljoprivredom", pojašnjava te ističe kako se ondje tradicionalno živjelo od ekstenzivnog stočarstva jer je to, kaže, naprosto jedino moguće.

"Novi model potpora koji u prvi plan stavlja mala poljoprivredna gospodarstva do 50 hektara, dakle 10 do 12 krava sigurno neće doprinjeti rastu stočarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj jer je takva proizvodnja neisplativa i neekonomična", zaključuje u svom reagiranju. 


Tagovi

Smanjenje potpora Potpore u stočarstvu Krški pašnjaci Željko Mihelić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić