Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kokcidiostatik
  • 05.10.2020. 07:30

Uzgoj peradi: Kokcidiostatik u Rusiji zabranjen, EU ga klasificira kao dodatak hrani

Uzgajani pilići su izloženi napadima bolesti od kojih je vrlo opasna parazitska bolest kokcidioza. Zbog toga proizvođači gotove hrane za perad u nju dodaju lijek.

Foto: JumpStory
  • 1.474
  • 31
  • 0

Peradarska proizvodnja i njezino tržište u Rusiji godinama pate, a sve zbog zabrane kokcidiostatika koje je uvela Služba za zaštitu potrošača i javno zdravlje Rospotrebnadzor, tvrde proizvođači. 

Ovo sanitarno tijelo trenutno vodi politiku nulte tolerancije na ostatke antibiotika u proizvodnji peradi, a stočari su bili prisiljeni povući ga iz stočne hrane. 

Kako bi se tome stalo na kraj, Nacionalno udruženje za proizvodnju mesa i Ruska unija uzgajivača peradi traže prilagodbu postojećih sanitarnih propisa, piše All about feed.

Najznačajnija bolest intenzivne proizvodnje peradi

Uzgajani pilići su izloženi napadima bolesti od kojih je vrlo opasna kokcidioza, parazitska bolest prouzročena jednostaničnom protozoonom roda Eimeria.

Zbog toga proizvođači gotove hrane za piliće u nju dodaju lijek pod općim nazivom kokcidiostatik. No, vrlo je bitno 7 dana prije klanja prestati s tom praksom kako bi se iz organizma izbacile rezidue ove tvari. 

Kako odabrati i uzgajati domaće piliće - savjeti za početnike

Uvođenje prvog ionofornog kokcidiostata 70-im godinama prošlog stoljeća bilo je važno otkriće u borbi protiv ove bolesti. Prije toga izbijanje je bilo često, a bilo ju je teže liječiti i spriječiti jer lijekovi nisu bili učinkoviti. 

Novi propisi poboljšat će konkurentnost

"Postojeći zakon koči proizvodnju. Pada količina mesa pa s njom i profitabilnost. Propisi su pretjerani, pogotovo jer se ova tvar koristi tijekom čitavog proizvodnog ciklusa u mnogim zemljama svijeta", istaknuo je generalni direktor Ruske unije peradi Sergej Lakhtyuhov.

Iz Rospotrebnadzora, međutim, smatraju da treba provesti istraživanje u vezi sa sigurnošću ostataka kokcidiostatika u proizvodnji kako bi se opravdale prilagodbe postojećih veterinarskih propisa. 

Potrebno je masovno smanjenje antibiotika kako bi se vidjeli učinci?

Ovu izjavu smatra besmislenom Albert Davleyev, predsjednik ruske konzultantske agencije Agrifood Strategy jer su studije o sigurnosti  već provedene u nekim zemljama i pokazale su pozitivna djelovanja. 

"Povlačenje ograničenja moglo bi poboljšati konkurentnost ruskog mesa na stranim tržištima za 5 do 7%. Uzgajivači peradi u EU i Brazilu pa čak i u susjednoj Ukrajini koriste kokcidiostatike tijekom cijelog proizvodnog ciklusa, što im daje očitu konkurentsku prednost. Nužno je da novi propisi budu u skladu sa zahtjevima zemalja uvoznica", naglasio je Davleyev.

Prema podacima Nacionalnog udruženja za proizvodnju mesa, Rusija je 2020. postigla primjetan napredak u izvozu peradi. Tijekom prve polovice godine, zemlja je plasirala 145.000 tona na inozemno tržište, što je 75,3% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U EU klasificirani kao aditivi za hranu

Godinama je ova tvar bila tema rasprave u Europskoj uniji. Neki su bili mišljenja kako ju je bolje označiti kao antibiotik dok su drugi smatrali da treba biti dostupna kao dodatak za hranu.

Prošle je godine odlučeno da će biti dodatak, a kao glavni razlog navedena je kokcidioza kao endemska bolest u kojoj je parazit univerzalno prisutan i vrlo otporan na uvjete okoline. Javlja se u svim sustavima stanovanja. Posjet veterinaru, da bi se utvrdila prisutnost parazita nije potreban, što također smanjuje nepotrebne troškove.

"Prevencija je važna za probavni sustav, bolju obranu od sekundarnih infekcija, dobru konverziju hrane i općenito zdravlje životinja. Također, ključna je za održiv uzgoj peradi koji nam je itekako potreban kako bismo zadovoljili sve veću potražnju za ovakvim mesom", pojasnio je Rolf Poelstra iz Elanco Animal Health, jednog od najvećeg proizvođača jonofornih kokcidiostatika.

Elvis Dado Horvatinović zdravlje peradi jača češnjakom, octom i pepelom – kao naši stari

Postoje zemlje u kojima upotreba ove tvari više nije standard, kao što su Norveška i Sjedinjene Države. U SAD-u se znatno povećala proizvodnja peradi u takozvanim lancima bez antibiotika. Budući da zemlja kokcidiostatike klasificira kao antibiotike, oni se u njima ne korist, navodi Poultry world.

Proizvodnja i izvoz iz godine u godinu rastu

U 2019. svjetska proizvodnja peradi iznosila je 130 milijuna tona, što je za oko 3,7% više u odnosu na godinu prije. 

Prema podacima Global trade-a, zemlje s najvećom količinom bile su Sjedinjene Države (23 milijuna tona), Kina (20 mil. t) i Brazil (16 mil. t) te zajedno činili 45% ukupne svjetske proizvodnje. Od 2009. do 2019. godine, najuočljiviju stopu rasta među ključnim zemljama proizvođačima, postigla je Rusija. 

Raste proizvodnja peradi i mesa od peradi?

Kada govorimo o izvozu, i on je prošle godine već četvrtu za redom zabilježio porast. Iznosio je 17 milijuna tona, što je više za 2,2% u odnosu na 2018. 

Brazil (4 milijuna tona) i SAD (3,6 mil. t) bile su glavne izvoznice, a slijede ih Nizozemska (1,5 mil. t) i Poljska (1,5 mil. t). Od 2009. do 2019. godine najveći porast zabilježen je u Ukrajini.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Kokcidiostatik Peradarstvo Zabrana Rusija Antibiotik Dodatak prehrani Tržište Kokcidioza Bolest pilića


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]