Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Antibiotici
  • 23.09.2020. 07:30

Potrebno je masovno smanjenje antibiotika kako bi se vidjeli učinci?

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) u nekim državama ukupna količina ovih lijekova primijenjena kod životinja je četiri puta veća nego kod ljudi.

Foto: JumpStory
  • 147
  • 80
  • 0

Kada se priča o problemu prekomjerne i neodgovarajuće uporabe antibiotika uglavnom se govori o primjeni kod ljudi. Međutim, i u veterinarskoj medicini također postoji prijepor o toj temi.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) u nekim državama ukupna količina ovih lijekova primijenjena kod životinja je četiri puta veća nego kod ljudi. Isti izvor tvrdi da se u mnogim zemljama antibiotici koriste kao promotori rasta i u preventivne, a ne u svrhu liječenja bolesnih životinja.

Prekomjerna i nepravilna primjena povezana je s nastajanjem antimikrobne rezistencije (AMR), sposobnosti organizma da se odupre ovim lijekovima. Oni postaju neučinkoviti i predstavljaju ozbiljnu prijetnju za zdravlje.

Jude Capper, savjetnica za održivost domaćih životinja u EU, za Euractiv ističe kako je trenutno u najvećem fokusu njihova dobrobit. 

U nekim sektorima uočeno smanjenje

Europski revizorski sud objavio je ranije ove godine izvještaj AMR-a u kojem je utvrđeno da je u Europi zabilježeno smanjenje upotrebe antibiotika u neliječničke svrhe i to za 20%. 

Oslanjajući se na svoje iskustvo rada u Velikoj Britaniji, Capper je rekla kako je već dosta toga učinjeno s vladine i veterinarske strane, ali da je potrebno masovno smanjenje kako bi učinci bili vidljiviji. 

Smanjenje antibiotika i ekološka proizvodnja - jedni od glavnih ciljeva strategije F2F

Iako su neki sektori već sada ostvarili veliki napredak poput svinjogojstva i peradarstva, govedarstvo još uvijek značajno zaostaje. No, savjetnica naglašava kako je ova proizvodnja manje integrirana, s manje informacija i sljedivosti u odnosu na ostale sektore. 

"Za pet godina govedarstvo će vjerojatno pokazati puno bolje rezultate od ostalih",ističe. 

Potrebna digitalizacija i ravnopravna komunikacija

Stvar koju je Capper dodatno istakla bila je potreba za jačanjem ravnopravne komunikacije, nešto za što kaže da je pomoglo smanjiti upotrebu antibiotika. 

"Vidjeli smo velika poboljšanja kroz razmjenu najboljih praksi putem poljoprivrednih grupa, a to je ono što se može postići i na regionalnoj osnovi, ali i među zemljama“, rekla je te dodala kako u sličnim grupama razmjene vidi puno potencijala. 

Von der Leyen: Digitalizacija poljoprivrede donosi velike mogućnosti ruralnim područjima

Naglasila je i kako je prijeko potrebna digitalizacija sektora kako bi se mogao suočiti s izazovima. 

"Kao industrija moramo biti transparentni, otvoreniji i trebamo biti u mogućnosti kvantificirati napredak koji postižemo. Trenutno postoje značajne praznine u podacima i jako je teško usporediti učinke među bolestima. 

Potrebno nam je više podataka o farmama i industriji kako bi se identificirala područja s potencijalnim dobitcima ili gubitcima, usporedile bolesti kojima će i dalje biti potrebni antibiotici, dok bi se sve ostale rješavale na prirodan način“, zaključuje savjetnica. 

Podsjećamo, u svojoj vodećoj prehrambenoj politici, strategiji Farm to Fork, Europska komisija istaknula je smanjenje prodaje antimikrobnih sredstava za uzgojene domaće životinje i u akvakulturu za 50% do 2030. godine.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Tagovi

Antibiotici Domaće životinje AMR Govedarstvo Digitalizacija Podaci Bolesti Dobrobit životinja Rezistencija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]