Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Od farme do vilice
  • 08.03.2020. 07:30

Smanjenje antibiotika i ekološka proizvodnja - jedni od glavnih ciljeva strategije F2F

Uz dugogodišnje ciljeve Zajedničke poljoprivredne politike kao što su smanjenje kemijskih gnojiva i pesticida, Europska komisija predložila je u svome nacrtu još tri dodatna koja će biti dio strategije "Od farme do vilice".

Foto: JumpStory
  • 411
  • 44
  • 0

Uz dugogodišnje ciljeve Zajedničke poljoprivredne politike kao što su smanjenje kemijskih gnojiva i pesticida, Europska komisija predložila je u svome nacrtu još tri dodatna koja će biti dio strategije "Od farme do vilice" (F2F).

Novi ciljevi odnose se na povećanje ekoloških površina, smanjenje pretilosti stanovništva i promjene u stočarstvu kao što je smanjenje upotrebe antibiotika, navodi Euractiv.

Može li strategija "od farme do vilice" spasiti poljoprivredu EU?

Prva dva cilja koja je već nekoliko puta najavila povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides uključuju smanjenje uporabe i rizika od kemijskih gnojiva i pesticida za određeni postotak, međutim, on još uvijek nije naveden. Nedavno izvješće Europskog revizorskog suda kaže da su trenutni pokazatelji rizika neprihvatljivi s obzirom da ne uzimaju u obzir kako, gdje i kada se koriste kemijski pesticidi. Kako bi se postiglo njihovo smanjenje, Komisija također razmatra novi zakonodavni prijedlog za poboljšanje provedbe Integriranog suzbijanja štetnika (IPM).

Ekološki uzgoj

Povećanje površina pod ekološkim uzgojem spada u treći plan postavljen u nacrtu strategije F2F, a uključivat će potporu poljoprivrednicima za prelazak na ekološku poljoprivredu, kao i mjere za poticanje postojećih poljoprivrednih gospodarstava. Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski već je par puta napomenuo kako je potrošnja glavna prepreka razvoju ovakve vrste uzgoja u Europi i da problem leži u tržištu tj. u maloprodaji.

Povjerenik Wojciechowski u Hrvatskoj na razgovoru o budućem ZPP-u

Uz promicanje ekološke poljoprivrede, Komisija će podržati i veće prihvaćanje održivih praksi, kao što su agroekologija i agro-šumarstvo.

Stočarska proizvodnja

Glavni cilj ovoga sektora je smanjenje emisije ugljika, zagađenje vode i emisije metana uz promicanje inovativnih aditiva za stočnu hranu. Kako bi podržala taj pomak, Komisija želi potaknuti proizvodnju i korištenje nekih drugih izvora proteina, poput algi ili kukaca.

Smanjiti uporabu antibiotika u liječenju životinja

U nacrtu još stoji kako se treba raditi na smanjenju upotrebe antibiotika. Osim u izuzetnim slučajevima, za prevenciju zaraznih bolesti kod životinja potrebno je dati prednost alternativnim mjerama, a ključni antibiotici koji se koriste i u ljudskoj medicini trebali bi se pri liječenju životinja koristiti samo ukoliko ne postoje druga rješenja.

Smanjenje prekomjerne tjelesne težine stanovništva

Peti i najnoviji cilj naveden u nacrtu F2F ima za cilj smanjiti porast stope prekomjerne tjelesne težine i pretilosti u EU do 2030. godine.

Komisija je istaknula u svome nacrtu kako ljudski način prehrane nije u skladu sa zdravstvenim preporukama. Kako bi potrošači imali saznanja koliko kalorija unose određenom hranom u svoj organizam, izvršna uprava EU predložila je novo pravilo prema kojem svaki prehrambeni proizvod na prednjoj strani pakiranja mora sadržavati hranjive vrijednosti.

Nacrt bi trebao biti objavljen do kraja ovog mjeseca, a Komisija će osim poboljšanja održivosti poljoprivredne prakse uključiti i novu integriranu politiku o hrani koja uključuje puni lanac opskrbe.


Tagovi

Strategija Od farme do vilice Europska komisija Pesticidi Kemijska gnojiva Ekološki uzgoj Stočarska proizvodnja Prekomjerna tjelesna težina Antibiotici


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/