Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kunića
  • 21.12.2019. 13:30

Uzgoj kunića postaje unosan posao?

Tržište mesa je u razvoju uz stalno povećanje potražnje za zečetinom koja je vrlo kvalitetna, sadrži malu količinu masti i kolesterola uz visok udio bjelančevina.

Foto: Pixabay/Lily_S
  • 3.478
  • 106
  • 0

Potražnja za zečetinom u svijetu je u posljednjih 10 godina u porastu. Prodaja kunića udvostručena je tijekom zadnje četiri godine zato jer njihovo meso sadrži velik udio nemasnih proteina. Ipak, vrlo mali dio poljoprivrednika se bavi ili se želi baviti uzgojem kunića, a upravo je tu prilika i potencijal za proizvodnju, piše Nichki Carangelo u svojoj knjizi Raising Pastured Rabbits for Meat.

U 85 g mesa kunića ima oko 28 g proteina, a u isto toliko goveđeg mesa 22 g proteina. Također je njihovo meso i izvor željeza s 4 mg po obroku, a sadrži i manje kalorija od drugih vrsta mesa.

Uzgoj kunića

Kuniće je moguće uzgajati uz relativno mala ulaganja, prostora i rada, a na tržištu su vrlo traženi. Za početak, lako je rukovati s njima, odnosno prenositi s jednog na drugo mjesto. Ono što je bitno je da u vrlo kratkom roku postižu povoljnu težinu za prodaju.

Za uzgoj su potrebna mala ulaganja, a osim uzgoja za mesnu industriju mogu se uzgajati i mali hobi zečevi koji će doprinijeti dodatnom izvoru prihoda kao i oni za proizvodnju krzna.

Pravila prehrane kunića

Što se tiče obrade pri klanju, s njima je jednostavno rukovati budući da se koža s njih guli, a potrebno je manje opreme i vremena. Obično se prodaju cijeli pa ih je lako pakirati i skladištiti.

Organsko gnojivo 

Nusproizvod pri uzgoju kunića je organsko gnojivo koje je vrlo pogodno za prihranu tla. Sadrži puno dušika, fosfora, kalija i čitav niz mikroelemenata. Prema istraživanju sveučilišta Michigan State, gnoj kunića ima četiri puta više hranjivih sastojaka od gnoja krava ili konja, a dvostruko više od pilećeg. Kunići su biljojedi te njihov gnoj ima idealan omjer ugljika i dušika (25:1) i iz tog razloga mu nije potrebno dodavati ostale tvari poput lišća ili drugih materijala prije upotrebe.

Uzgoj divljih zečeva u Dalmaciji

Njihov gnoj poboljšava strukturu tla, a dobra stuktura tla znači i bolja odvodnja vode i zadržavanje potrebne vlage što je važno s obzirom na sve veće probleme zbog klimatskih promjena i suše. Također, gnoj se može pakirati i plasirati na tržite kao dodatan izvor prihoda.


Povezana stočna vrsta

Male životinje

Male životinje

Uzgoj malih životinja uobičajeno uključuje uzgoj kunića, golubova, peradi i ptica. Aktivnostima udruga malih životinja upravlja Hrvatski savez udruga uzgajatelja malih životinja... Više [+]

Tagovi

Uzgoj kunići Kunićarstvo Mesna industrija Organsko gnojivo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]