Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Uzgoj kunića
  • 21.12.2019. 13:30

Uzgoj kunića postaje unosan posao?

Tržište mesa je u razvoju uz stalno povećanje potražnje za zečetinom koja je vrlo kvalitetna, sadrži malu količinu masti i kolesterola uz visok udio bjelančevina.

Foto: Pixabay/Lily_S
  • 2.387
  • 106
  • 0

Potražnja za zečetinom u svijetu je u posljednjih 10 godina u porastu. Prodaja kunića udvostručena je tijekom zadnje četiri godine zato jer njihovo meso sadrži velik udio nemasnih proteina. Ipak, vrlo mali dio poljoprivrednika se bavi ili se želi baviti uzgojem kunića, a upravo je tu prilika i potencijal za proizvodnju, piše Nichki Carangelo u svojoj knjizi Raising Pastured Rabbits for Meat.

U 85 g mesa kunića ima oko 28 g proteina, a u isto toliko goveđeg mesa 22 g proteina. Također je njihovo meso i izvor željeza s 4 mg po obroku, a sadrži i manje kalorija od drugih vrsta mesa.

Uzgoj kunića

Kuniće je moguće uzgajati uz relativno mala ulaganja, prostora i rada, a na tržištu su vrlo traženi. Za početak, lako je rukovati s njima, odnosno prenositi s jednog na drugo mjesto. Ono što je bitno je da u vrlo kratkom roku postižu povoljnu težinu za prodaju.

Za uzgoj su potrebna mala ulaganja, a osim uzgoja za mesnu industriju mogu se uzgajati i mali hobi zečevi koji će doprinijeti dodatnom izvoru prihoda kao i oni za proizvodnju krzna.

Pravila prehrane kunića

Što se tiče obrade pri klanju, s njima je jednostavno rukovati budući da se koža s njih guli, a potrebno je manje opreme i vremena. Obično se prodaju cijeli pa ih je lako pakirati i skladištiti.

Organsko gnojivo 

Nusproizvod pri uzgoju kunića je organsko gnojivo koje je vrlo pogodno za prihranu tla. Sadrži puno dušika, fosfora, kalija i čitav niz mikroelemenata. Prema istraživanju sveučilišta Michigan State, gnoj kunića ima četiri puta više hranjivih sastojaka od gnoja krava ili konja, a dvostruko više od pilećeg. Kunići su biljojedi te njihov gnoj ima idealan omjer ugljika i dušika (25:1) i iz tog razloga mu nije potrebno dodavati ostale tvari poput lišća ili drugih materijala prije upotrebe.

Uzgoj divljih zečeva u Dalmaciji

Njihov gnoj poboljšava strukturu tla, a dobra stuktura tla znači i bolja odvodnja vode i zadržavanje potrebne vlage što je važno s obzirom na sve veće probleme zbog klimatskih promjena i suše. Također, gnoj se može pakirati i plasirati na tržite kao dodatan izvor prihoda.


Povezana stočna vrsta

Male životinje

Male životinje

Uzgoj malih životinja uobičajeno uključuje uzgoj kunića, golubova, peradi i ptica. Aktivnostima udruga malih životinja upravlja Hrvatski savez udruga uzgajatelja malih životinja... Više [+]

Tagovi

Uzgoj kunići Kunićarstvo Mesna industrija Organsko gnojivo


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mlado Magarica Anica i najbolja prijateljica Mara u popodnevnon druženju i maženju❤️