Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 30.04.2022. 15:00

Uskoro cjepivo protiv afričke svinjske kuge?

Američko Ministarstvo poljoprivrede USDA je objavilo da su blizu stavljanja u promet cjepiva za ovu opasnu bolest svinja

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 255
  • 83
  • 0

Cjepivo protiv afričke svinjske kuge prošlo je važan test potreban za regulatorno odobrenje, objavili su istraživači Službe za poljoprivredna istraživanja (ARS) američkog Ministarstva poljoprivrede USDA. Ovim je korakom bliže dobivanju dozvole za komercijalnu upotrebu.

Potrebna testiranja

Vodeći znanstvenik ARS-a Douglas Gladue je istaknuo da je u slučaju ovog konkretnog prototipa cjepiva, nazvanog ASFV-G-DI177L, uklonjen gen što otežava virusu da ga ponovo ubaci. Zbog toga je povratak u prvobitni oblik i vraćanje u normalnu virulenciju nakon što je ubrizgan u svinje malo vjerojatan, ali je neophodno provesti testiranja.

Oslabljeni soj zadržava veći dio svog genetskog sastava, ali se može genetski promijeniti kada je izložen djelovanju vanjskih faktora. Živa, atenuirana cjepiva su oslabljene verzije virusa koji se mogu koristiti kao takvi jer živi virus ne izaziva bolest i još uvijek daje imunitet.

Buduća komercijalna upotreba će ovisiti od odobrenja regulatornih službi za zdravlje životinja u svakoj zemlji.

Prva pojava ASK-a u EU 2014. 

Kako znamo, afrička svinjska kuga je vrlo zarazan virus koji se i dalje širi, a vodi porijeklo iz Afrike. U 2007. godini je ASK zabilježena u Republici Gruziji, a od tada je zahvatila srednju Europu i Aziju. Na američkom kontinentu je registriran 2021. godine u Dominikanskoj Republici.

Prva pojava ASK-a zabilježena je u Europskoj uniji 2014. godine i od tada su brojne zemlje EU pogođene ovom razornom bolešću svinja koja se i dalje javlja u 16 zemalja (tijekom 2020./2022.). Litva je prvi put prijavila slučajeve afričke svinjske kuge kod divljih svinja u siječnju 2014. godine. Poljska je slijedila u veljači, a Latvija i Estonija u lipnju i rujnu iste godine. Bolest se nastavila širiti i do kraja 2019. godine bila je prisutna u devet država članica EU: Belgiji, Bugarskoj, Slovačkoj, Estoniji, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Poljskoj i Rumunjskoj.

U siječnju 2022. godine, ASK genotip II je prijavljen u Italiji nakon oko 40 godina. U istom mjesecu pojavu zaraze je prijavila Sjeverna Makedonija.

Italija zabranila lov zbog afričke svinjske kuge: Čuvaju domaću proizvodnju

Veliki problem je širenje virusa preko divljih svinja. Zbog toga su poduzete opsežne akcije, istraživanja i obuke veterinara, uzgajivača kako prepoznati simptome bolesti i lovaca kako da prepoznaju leševe divljih svinja uginulih od ovog oboljenja. Tijekom 2019. godine realizirane su obuke u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. U okviru projekta koji je organizirao FAO obučeni su veterinari, vlasnici stoke i preko 200 lovaca.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Bolesti svinja Svinje ASFV-G-DI177L Cjepivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?