Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana lova
  • 19.01.2022. 07:30
  • Italija

Italija zabranila lov zbog afričke svinjske kuge: Čuvaju domaću proizvodnju

Osim lova, Italija je u dvije svoje regije zabranila brojne aktivnosti na otvorenom, a sve kako ne bi došlo do širenja zaraze.

Foto: Depositphotos/Scharfsinn
  • 900
  • 103
  • 0

Italija je zabranila lov, ali i neke druge aktivnosti na otvorenom u dvije svoje sjeverne regije koje su nedavno pogođene izbijanjem afričke svinjske kuge, navodi Reuters

Naredba koju su potpisali ministar zdravstva Roberto Speranza i ministar poljoprivrede Stefano Patuanelli zahvaća 114 ruralnih područja u sjeverozapadnim regijama Pijemonta i Ligurije, gdje je utvrđeno da četiri divlje svinje prenose bolest.

Osim lova, zabranjeno je i skupljanje gljiva i tartufa, pecanje, pješačenje, bicikliranje te obavljanje bilo kakvih drugih aktivnosti koje bi mogle uključiti izravan ili neizravan kontakt sa zaraženom divljači, stoji u naredbi od strane ministara.

Iznimno od široke zabrane lova, i dalje je dopušten ciljani i to na divlje svinje kako bi se kontrolirao njihov broj i pratilo širenje ASK-a. 

Ciljani lov je dopušten (Foto: Bigstockphoto/Grisha Bruev)

Do ovakve su odluke koja će trajati šest mjeseci, došli jer bi pojava te bolesti u Italiji mogla zadati veliki udarac njezinim proizvođačima budući da neke države zabranjuju uvoz mesa iz zemalja u kojima vlada ASK, a što se dogodilo Njemačkoj. 

"Odluka će omogućiti sigurnost našoj proizvodnji, ali i vjeru u izvoz naših proizvoda", rekli su ministri. 

Kada je riječ o ovoj bolesti, znamo da je ona u Kini, koja je najveći svjetski proizvođač svinjetine, uništila polovicu stada u roku od godinu dana nakon što je ondje otkrivena 2018. Kada se ta bolest pojavila u Njemačkoj 2020. godine, Kina je zabranila uvoz svinjetine iz te zemlje što je dovelo do velikih turbulencija na tržištu. 


Tagovi

Zabrana lova Italija Afrička svinjska kuga Naredba


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]