• Piletina
  • 20.08.2020. 07:30

Unatoč manjoj potražnji Kina i dalje nastavlja s rekordnim uzgojem pilića

Kina je prošle godine poklala 9,3 milijarde pilića, uključujući još 4,4, milijarde brojlera koju su bili najtraženiji u lancima brze hrane.

Foto: JumpStory
  • 107
  • 11
  • 0

Kineski proizvođači piletine unatoč padu potražnje zbog koronavirusa i dalje nastavljaju s velikom proizvodnjom, a na temelju smanjenog uvoza zbog straha od stranog mesa. 

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih država, očekuje se kako će drugi, najveći svjetski proizvođač peradi u 2020. godini proizvesti rekordnih 14,85 milijuna tona pilećeg mesa, što je značajno povećanje od čak 18% u odnosu na prošlu godinu (13,75 milijuna tona). 

Znatno povećanje proizvodnje također povećava i potražnju za ključnim žitaricama u hranidbi peradi poput kukuruza i soje uz istodobno snižavanje cijene piletine. 

"Trenutno je cijena tako niska. Ne mislim da je to samo zbog slabe potražnje, već ima i dovoljno ponude“, rekao je Pan Chenjun, stariji analitičar u Rabobank.

Zamjena za svinjetinu

Kina je prošle godine poklala 9,3 milijarde pilića, uključujući još 4,4, milijarde brojlera koju su bili najtraženiji u lancima brze hrane. Lideri u industriji poput Liaoning Wellhope Agri-Tech, dobavljač za KFC Fujian Sunner Development i tajlandski C.P. već su isplanirali svoje širenje kako bi ispunili cilj Pekinga za integriranijom proizvodnjom hrane, navodi Reutres.

Dozvoljena gradnja farmi u blizini gradova? U Kini će uzgajati 200 milijuna svinja

Također, neki su ubrzali svoje projekte kada im je prošle godine porastao profit, a nakon što su pale količine proizvedene svinjetine koje je onda zamijenila piletina. Wellhope je povećao proizvodnju za 36% u 2019. godini, a sličnim tempom nastavili su i u prvoj polovici ove, pokazali su podaci tvrtke.

"Ubrzali smo se zbog boljih cijena", rekao je Jan Cortenbach, glavni tehnički direktor tvrtke Wellhope-De Heus Animal Nutrition.

Kako tvrdi Walter Benz, predsjednik i generalni direktor njemačke tvrtke Big Dutchman Group koja isporučuje opremu za uzgoj peradi, Kina je od njih naručila i nove peradnike u koje može stati najmanje milijardu pilića. 

Covid-19 i na pilećim krilcima, raste zabrinutost o širenju putem hrane?

Iako proizvođači čak agresivno žele istaknuti piletinu, velike količine mesa koje su bili namijenjene u školske menze je propao jer one nisu radile veći dio godine. Lanci brze hrane također su uočili manju potražnju u odnosu na svinjetinu. 

No, iz Wellhope-a se nadaju kako će veći pomak prema konzumaciji ovoga mesa biti sve popularniji među mladim stanovništvom koji smatraju da je ono puno zdravije. 


Tagovi

Kina Piletina Proizvodnja Potrošnja Uvoz Svinjetina Brza hrana Proizvođači


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kopački rit, goveda pasmine Hereford na baranjskim pašnjacima, dvorac Tikveš...
Čist' pristojno provedeno subotnje popodne ;)