Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječne krave
  • 28.04.2023. 15:00

Uginuća teladi su češća na većim farmama?

Analiza prosječne smrtnosti teladi uključuje podatke o 16,3 milijuna životinja sa 17.470 farmi mlijeka

Foto: Depositphoto/KaterinaLin
  • 856
  • 45
  • 0

Uginuće teladi na velikim, nizozemskim farmama mlijeka skoro je dvostruko veće od onih na farmama s manje od 75 krava.

Ove je podatke Organizacija za zaštitu prava životinja Wakker Dier zatražila od Nizozemske agencija za poduzetništvo (RVO). Statističku analizu za period od 2018. do 2021. godine obavila je ECOSTAT, istraživačka i konzultantska kuća za statistiku u ekologiji, ekotoksikologiji i poljoprivrednim istraživanjima. 

Veće farme, više uginuća

Analiza prosječne smrtnosti teladi uključuje podatke o 16,3 milijuna životinja sa 17.470 farmi mlijeka.

Na osnovi broja mliječnih krava prisutnih na farmi, one su podijeljene u sedam grupa. Donju grupu su činile one s manje od 50 muznih krava, dok su mega farme imale više od 250.

Kako se povećava njihov broj, povećava se i prosječno uginuće, jer imaju veći rizik da će uginuti u roku od dva tjedna nego na manjim farmama. Stopa preživljavanja teladi na farmama s manje od 100 krava znatno je veća nego na onima s više od 125.

Nema značajnih razlika u postotku mortaliteta između tri najveće grupe, koje imaju više od 125 muznih krava. U 2022. njihova smrtnost na farmama s manje od pedeset krava iznosila je u prosjeku 7,9 posto, u usporedbi s 9,2 posto za mega farme. U 2021. godini 143.475 teladi je uginulo prije četrnaest dana starosti.

"Opasnost za životinje je sve veća. Telad su žrtve naše žeđi za jeftinim mlijekom", izjavila je Anne Hilhorst iz Wakker Dier-a.

Dominiraju mega farme

U strukturi muznih farmi u Nizozemskoj dominiraju velike i mega farme, a desetljećima je rađeno na povećanju brojnosti grla po farmi. Gdje su 2001. godine na prosječnoj farmi još uvijek bile 62 krave, sada ih je 111. Čak 58 posto teladi se sada teli na farmama s više od 125 muznih krava.

Objavljene nove smjernice o poboljšanju dobrobiti teladi

U izvješćima o mortalitetu uzimaju se u obzir stope dvije starosne kategorije. To su mrtvorođena telad koja je uginula prije dobivanja ušne markice, što se mora dogoditi najkasnije tri radna dana nakon što je oteljeno, i ona koja uginu unutar četrnaest dana od teljenja. Njihova prosječna smrtnost na svim farmama je 8,8 u 2022. godini, a to znači da je od jedanaest novooteljenih mladunčadi jedno uginulo.


Tagovi

Telad Smrtnost teladi Uginuće teladi Mega farme Muzne krave Wakker Dier


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.