Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA
  • 01.04.2023. 15:00

Objavljene nove smjernice o poboljšanju dobrobiti teladi

Teladi je neophodno osigurati dovoljno prostora za odmor i igru i pristup udobnoj stelji, stoji između ostalog u preporukama Europske agencije za sigurnost hrane.

Foto: Depositphoto/ClaraBastian
  • 1.112
  • 105
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA objavila je nove smjernice o poboljšanju dobrobiti teladi. Preporučuju da se telad drži uz majku najmanje jedan dan nakon teljenja.

Znanstveni dokazi pokazuju da telad s ograničenim kontaktom, često pati od stresa i nemogućnosti sisanja.

Male grupe i dovoljno prostora

Preporuka je da se drže zajedno i duže od jednog dana zbog dobrobiti i za mladunče i za majku. Potrebno je osigurati dobro upravljanje kolostrumom i dovoljne količine mlijeka i to 20 posto tjelesne težine u mlijeku, na početku dok sisaju.

Tijekom prva dva tjedna života trebaju biti smješteni u malim grupama od dvije do sedam životinja.

Izbjegavati upotrebu pojedinačnih obora (Foto: Maja Celing Celić)

U novim smjernicama savjetuje se izbjegavanje upotrebe pojedinačnih obora kako bi se poboljšala njihova dobrobit. Teladi je neophodno osigurati dovoljno prostora za odmor i igru i pristup udobnoj stelji.

Preporučuju povećanje prostora na oko 20 m² po životinji kako bi im se omogućilo neograničeno kretanje. Za odmoru u ležećem položaju preporučeno je 3 m², što je minimalni zahtjev.

Preporučena hranidba

Znanstvenici EFSA-e su izjavili da bi dugo rezanu vlaknastu hranu, kao što je sijeno, trebalo davati teladi od navršenih dva tjedna i postepeno povećavati tijekom vremena. Potreban je visok unos vlakana kako bi se pokrile potrebe za preživanjem i željezom.

Europska komisija je od EFSA zatražila da dostavi nove dokaze o dobrobiti teladi u uzgoju što je i napravljeno. 



Tagovi

EFSA Telad Dobrobit teladi Držanje teladi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]