Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krški pašnjaci
  • 29.03.2021. 12:00

Udruga Život: Omogućiti pašarenje na svim krškim površinama u skladu s EU direktivom

Sastanak o krškim pašnjacima i davanju državnog zemljišta u zakup održan je u HPK na inicijativu članova Udruge OPG-a Hrvatske Život.

Foto: Vedran Stapić
  • 377
  • 105
  • 0

O krškim pašnjacima i problematici državnog zemljišta, raspravljalo se i u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Kako je na svom facebook profilu objavila Udruga OPG-a Hrvatske "Život", sastanak je održan na prijedlog njihovih članova, a u organizaciji Odbora za zakonodavstvo HPK. 

O gorućem problemu, kažu, raspravljat će ponovno za dva do tri tjedna, a neki od najvažnijih zaključaka su da je potrebno odvajanje svih poljoprivrednih površina koje se nalaze u gospodarenju kod Hrvatskih šuma i davanje u zakup poljoprivrednicima koji imaju interesa za proizvodnju na tim površinama.

Također, iz prijedloga novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu traže brisanje članka 3a i svih drugih dijelova zakona kojima Hrvatske šume onemogućuju zakup poljoprivrednog zemljišta.

Potrebno je, smatraju, omogućiti pašarenje na svim krškim površinama u skladu s EU direktivom: koje se mogu upotrebljavati za ispašu i koje čine dio Uspostavljene lokalne prakse koja podrazumijeva da trave i druge travolike paše tradicionalno ne prevladavaju na područjima za ispašu. 

Traže i hitno davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. "Prošle su tri  godine, a po našim saznanjima nije potpisan niti jedan ugovor. Također u natječajima su umanjene površine zbog Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda", pišu iz Udruge Život. 

Prema njima, pretpristupni pregovori oko poljoprivrede su jako loše vođeni. "Isto tako je loše napravljena priprema za ulazak u EU, pogotovo oko obradivih poljoprivrednih površina pa sada imamo problem s financijskom omotnicom vezano uz prijavu novih površina i povećanja proizvodnje", smatraju i navode da umjesto da su pregovarači "očito samo potpisivali što im je EU stavila na stol". Time je načinjena velika šteta poljoprivrednicima ali i samoj državi.

Prijepori stočara i Hrvatskih šuma: Čiji su krški pašnjaci?

"Svi zaključci sastanka koji je bio buran, ali i konstruktivan zapravo teže većoj samodostatnosti u proizvodnji hrane i povećanju površina koje su u funkciji poljoprivredne proizvodnje", naglašavaju u svojoj objavi. 

JUČER U HPK ODRŽAN SASTANAK VEZAN ZA PROBLEMATIKU KRŠKIH PAŠNJAKA I DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA U ORGANIZACIJI ODBORA ZA...

Objavljuje Udruga OPG-a Hrvatske "Život"Subota, 27. ožujka 2021.

Tagovi

Krški pašnjaci Udruga Život HPK Rasprava


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).