Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 19.01.2022. 18:00

U Kini raste broj svinja, ali ne i cijena - u Poljskoj 30 posto manje svinjogojaca

Kineski oporavak od afričke svinjske kuge ima velik utjecaj na europsko svinjogojstvo koje je tom bolešću i dalje pogođeno.

Foto: Depositphotos/hquality
  • 419
  • 63
  • 1

Broj svinja raste, a cijena im roni - tako bi se ukratko mogla opisati trenutna situacija u Kini koja podržava velike farme dok mali uzgajivači propadaju. Iako u padu, uvoz im je i dalje visok, analizira Olaf Zinke za Agrarheute

Ističe da je tamošnja proizvodnja svinjskog mesa porasla za gotovo 30 posto u 2021. te je dosegla oko 53 milijuna tona. Prema kineskom zavodu za statistiku, taj je broj tek nešto niži od onoga prije izbijanja afričke svinjske kuge (ASK), u kolovozu 2018., a sve zahvaljujući državnim subvencijama i podršci velikim farmama. Prisjetimo se samo izgradnje objekata s po dvanaest katova u koje su smještene ove životinje. 

Potražnja i dalje slaba

Oporavak je uslijedio i prije nego su se svjetski analitičari nadali. No, potražnja ne prati ponudu, ona je i dalje relativno slaba, komentira Zinke, potkrijepivši to podatkom da su cijene 65 posto niže nego u istom razdoblju prije godinu dana. Zanimljivo je da one ne rastu bez obzira na tamošnje predstojeće praznike. Naime, 1. veljače se obilježava Kineska nova godina kada je potražnja za svinjetinom vrlo velika, što inače prati i rast cijena. No, ne i 2022. Dakle, desetak dana prije blagdana, cijena za kilogram je 13.500 juana, odnosno 1,78 eura dok je prošle godine u isto vrijeme koštala 30.000 juana (4,16 eura). 

Analitičari tvrde da je potrebno vrijeme da bi se tržište izniveliralo, ali da će proizvodnja zasigurno i dalje rasti.

U Poljskoj se gasi proizvodnja? 

Veća ponuda domaće svinjetine će, naravno, utjecati na potražnju za tim mesom iz uvoza, odnosno njegovo smanjenje. Kina je od 1. siječnja već povećala uvozne carine s 8 na 12 posto na većinu proizvoda od ove vrste mesa. Ovakva odluka ima posebno negativan učinak na zemlje poput Njemačke koja je najveći proizvođač svinjskog mesa u Europskoj uniji, ali i Poljske koja drži 7,4 posto od ukupne EU proizvodnje. Upravo je taj dio Europe pogodio ASK i nažalost, sve više napreduje. 

Zbog svega ovoga dolazi do propadanja farmi u Poljskoj. Prema pisanju portala farmer, Poljsko udruženje uzgajivača svinja (Polpig) izvijestilo je o tome da se svinjogojstvom u 2021. prestalo baviti čak 31.500 poljoprivrednika što je više od 30 posto svih registriranih uzgajivača tih životinja. U većini slučajeva riječ je o onim najmanjima, koji drže tek nekoliko svinja dok je pad kod većih ipak ograničen. 

U toj su zemlji prošle godine čak 124 farme bile zahvaćene virusom ASK. 


Tagovi

Uzgoj svinja Rast proizvodnje Pad cijena Kina Poljska Svinjsko meso


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]