• Stočna hrana
  • 21.01.2021. 15:55
  • Sisačko-moslavačka, Petrinja, Glina

U jednom danu pristiglo 50 tona stočne hrane potresom pogođenom području

S današnjim su danom 53 donatora iz svih krajeva Hrvatske donirali 550 tona hrane za stoku, objavili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Goran Gazdek
  • 363
  • 251
  • 0

Samo danas, 21. siječnja, u skladišta na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije pristiglo je 50 tona donirane stočne hrane!

Riječ je, navode iz Ministarstva poljopriovrede, o donaciji 25 tona Udruge uzgajivača holstein goveda Osječko-baranjske županije, 19 tona hrane za stoku poljoprivrednih proizvođača iz Gunje, 4 tone mljevenih žitarica Udruge orača Virovitičko-podravske županije te 2 tone stočne hrane virovitičkog Skijaškog kluba Skviki.

"Time su s današnjim danom 53 donatora iz svih krajeva Hrvatske donirali 550 tona hrane za stoku (koncentrirane hrane, sjenaže i sijena), od čega je razdijeljeno oko 283 tona poljoprivrednicima u potrebi", naglašavaju. 

Ujedno, preko već uhodanog sustava prikupljanja donirane hrane za životinje u skladištima u Glini i Petrinji, mnoge tvrtke poljoprivredno-prehrambenog sektora, jedinice lokalne samouprave i fizičke osobe donirale su svoje proizvode samostalno i u suradnji s Ministarstvom.   

Poljoprivrednici Gunje i susjednih sela koja još pamte poplavu, poslali su već drugu donaciju svojim kolegama na potresom pogođenim područjima, uz logističku pomoć Vukovarsko-srijemske županije. "Znamo što znači biti u nevolji i koliko je u tim trenucima svaka pomoć dobrodošla", kaže pročelnik Andrija Matić.

Na stradalo područje poslali 25 tona krmne smjese

Naime, do sada je 35 poljoprivrednika s tog područja prikupilo 50 tona stočne hrane. S današnjom donacijom su dostavili ukupno 43 tone, a sljedeći tjedan šalju i treći kamion s još 20 tona hrane.   

Osigurana hranidba stoke 

Preko 620 tisuća kilograma stočne hrane u vrijednosti 1.5 milijuna kuna, osiguralo je i Ministarstvo, čime je omogućena hranidba 1.800 goveda, 3.500 svinja, 500 ovaca i koza, 10.000 peradi i 1.000 konja za najmanje 30 dana. Do sada su kontaktirali ukupno 3.387 PG-a, pri čemu je s njih 1.837 ostvaren i neposredni kontakt obilaskom na terenu, a ustanovljena su oštećenja na gospodarskim objektima kod 1.698 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 249 PG-ova, na proizvodnim površinama kod 76 PG-ova.  

I ovim putem pozivaju poljoprivrednike u potrebi da se za stočnu hranu, potrebe premještanja i otkupa stoke obrate na kontakte


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Donacija Stočna hrana Potres Pomoć


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hoće biti sta od ove moje salate? 😆