Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 21.01.2021. 15:55
  • Sisačko-moslavačka, Petrinja, Glina

U jednom danu pristiglo 50 tona stočne hrane potresom pogođenom području

S današnjim su danom 53 donatora iz svih krajeva Hrvatske donirali 550 tona hrane za stoku, objavili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Goran Gazdek
  • 391
  • 251
  • 0

Samo danas, 21. siječnja, u skladišta na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije pristiglo je 50 tona donirane stočne hrane!

Riječ je, navode iz Ministarstva poljopriovrede, o donaciji 25 tona Udruge uzgajivača holstein goveda Osječko-baranjske županije, 19 tona hrane za stoku poljoprivrednih proizvođača iz Gunje, 4 tone mljevenih žitarica Udruge orača Virovitičko-podravske županije te 2 tone stočne hrane virovitičkog Skijaškog kluba Skviki.

"Time su s današnjim danom 53 donatora iz svih krajeva Hrvatske donirali 550 tona hrane za stoku (koncentrirane hrane, sjenaže i sijena), od čega je razdijeljeno oko 283 tona poljoprivrednicima u potrebi", naglašavaju. 

Ujedno, preko već uhodanog sustava prikupljanja donirane hrane za životinje u skladištima u Glini i Petrinji, mnoge tvrtke poljoprivredno-prehrambenog sektora, jedinice lokalne samouprave i fizičke osobe donirale su svoje proizvode samostalno i u suradnji s Ministarstvom.   

Poljoprivrednici Gunje i susjednih sela koja još pamte poplavu, poslali su već drugu donaciju svojim kolegama na potresom pogođenim područjima, uz logističku pomoć Vukovarsko-srijemske županije. "Znamo što znači biti u nevolji i koliko je u tim trenucima svaka pomoć dobrodošla", kaže pročelnik Andrija Matić.

Na stradalo područje poslali 25 tona krmne smjese

Naime, do sada je 35 poljoprivrednika s tog područja prikupilo 50 tona stočne hrane. S današnjom donacijom su dostavili ukupno 43 tone, a sljedeći tjedan šalju i treći kamion s još 20 tona hrane.   

Osigurana hranidba stoke 

Preko 620 tisuća kilograma stočne hrane u vrijednosti 1.5 milijuna kuna, osiguralo je i Ministarstvo, čime je omogućena hranidba 1.800 goveda, 3.500 svinja, 500 ovaca i koza, 10.000 peradi i 1.000 konja za najmanje 30 dana. Do sada su kontaktirali ukupno 3.387 PG-a, pri čemu je s njih 1.837 ostvaren i neposredni kontakt obilaskom na terenu, a ustanovljena su oštećenja na gospodarskim objektima kod 1.698 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 249 PG-ova, na proizvodnim površinama kod 76 PG-ova.  

I ovim putem pozivaju poljoprivrednike u potrebi da se za stočnu hranu, potrebe premještanja i otkupa stoke obrate na kontakte


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Donacija Stočna hrana Potres Pomoć


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Alen Dinar je mladi poljoprivrednik iz Visokog. Za njegovu proizvodnju kažu da je najljepša lokalna priča ispisana jezikom prirode. Uskoro donosimo priču s njegovog gazdinstva, ali i odgovore na Vaša pitanja! Pišite ih u komentarima 👇 #seo... Više [+]