Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj goveda
  • 29.05.2022. 18:00

Tolerancija na toplinski stres: U Italiji uveden indeks za sve bikove

Tolerantne životinje imaju manju sezonsku razliku u proizvodnji mlijeka

Foto: Depositphoto/xtrekx
  • 174
  • 48
  • 0

Goveda, a posebno visoko proizvodna grla, su vrlo osjetljiva na povišenu toplinu. Bianconero je objavio rezultate talijanskog istraživanja u kojima je potvrđeno da je genetskom selekcijom moguće povećati toleranciju na toplinski stres. Identificirano je pet gena odgovornih za ovu osobinu.

Otpornost je nasljedna

Fokus je bio na istraživanju u kojoj mjeri životinje različito reagiraju na visoke temperature na osnovu klimatskih te podataka o uzgoju krava. Cilj je bio dokučiti mogu li se otkriti životinje koje su tolerantnije i kod kojih ne dolazi do smanjenja proizvodnje u vrelim danima kao kod prosječnih.

Pronašli su razliku u proizvodnji mlijeka i primijetili nasljednost od 16 posto.

Nasljednost čini 16 posto (Foto: Depositphotos/KarepaStock)

Mliječne krave koje su tolerantnije na vrućinu imaju manju sezonsku razliku u proizvodnji mlijeka. Kod njih se ljeti ona smanji za 2,7 kg, a kod onih koje nisu tolerantne ta količina je veća i iznosi 3,6 kg.

Proizvodnja mlijeka u negativnoj korelaciji

Toplinska tolerancija je pozitivno povezana sa zdravljem i plodnošću krava, dok je korelacija s proizvodnjom mlijeka negativna. Indeks se bazira isključivo na proizvodnji, a istraživači ga žele proširiti drugim karakteristikama, kao što su broj somatskih stanica u mlijeku i plodnost.

Visoke temperature negativno utječu na krave - što možete napraviti?

Indeks toplinske tolerancije za sada je dostupan za sve bikove registrirane u Italiji. Vrijednost iznad 100 ukazuje na pozitivan učinak na ovu osobinu.


Tagovi

Goveda Tolerantnost na vrućinu Mliječne krave Bikovi Proizvodnja mlijeka Indeks toplinske tolerancije


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]