Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 29.12.2023. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Svinjogojci kod ministrice: Zatražena odgoda kreditnih obveza te obustava ovrha

Na sastanku se pričalo i o izgradnji tipskih objekata za posjednike svinja.

Foto: Depositphotos/Baloncici
  • 1.635
  • 137
  • 0

Produljenje roka za prijavu na Program državne potpore proizvođačima tovnih svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge do kraja prvog mjeseca 2024., kao i nove kratkoročne potpore, investicije u farme i biosigurnost te dodatnu potporu za omatičenje krmača, najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na održanom sastanku s predstavnicima sektora svinjogojstva okupljenim u Hrvatsku poljoprivrednu komoru, Središnji savez uzgajivača svinja Hrvatske te saveze udruga svinjogojaca Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije.

Kako ističu iz Ministarstva, glavne teme razgovora bile su realizacija programa potpora, utjecaj zaraze na obveze u vezi s financiranjem investicija iz različitih mjera Programa ruralnog razvoja i Strateškog plana, kao i prijedlozi aktivnosti u vezi sa smanjivanjem ekonomsko-socijalnih posljedica pojave bolesti u 2024. i obnovom proizvodnje.

Odgoda kreditnih obveza 

"Cilj nam nije samo pružiti pomoć svinjogojcima da opstanu, već i osigurati razvoj sektora, povećati otpornost i raditi na povezivanju cijelog lanca, u suradnji i dijalogu sa sektorom", rekla je Vučković. 

Najavila je u da s obzirom na to da nakon utvrđivanja pojave ASK i provedbe mjera sprječavanja širenja bolesti određeni broj korisnika neće biti u mogućnosti ispuniti obveze u vezi s financiranjem investicija iz različitih mjera Programa ruralnog razvoja te izravnih plaćanja, primijenit će se institut više sile u obliku skupnog izuzeća.

Naglašeno je kako će procedura biti jasna, pri čemu će se pomoć pružiti svakom svinjogojcu za pojedinačna pitanja.

Da su upravo to, isplatu sredstava prema ispunjenim zahtjevima prije nastupanja afričke svinjske kuge zbog koje nisu bili u mogućnosti ispuniti obaveze, zatražili na sastanku, priopćeno je i iz Hrvatske poljopivredne komore. 

Ujedno, zatražena je i odgoda kreditnih obaveza kapitalnih ulaganja u trajanju od godinu dana te žurna isplata pristiglih zahtjeva za isplatu APRRR po kapitalnim investicijama. Također i stroga evidencija svinja jer ih je minimalno 150.000 izvan evidencije, zbog poštivanja zakona, direktiva i uredbi RH i EU.

Kategorizacija odlazi u povijest, Hrvatska dobiva tipske objekte za uzgoj svinja

Ponovljen je, kažu, i zahtjev za izgradnju tipskih objekata za posjednike svinja pogođene ASK-om, sukladno svim proizvodnim i biosigurnosnim standardima, kako bi se sačuvao tradicijski način uzgoja i uzgoj za vlastite potrebe prema važećim pravilnicima. 

Zatražili su i obustavljanje svih ovrha

Sufinanciranje izgradnje objekata posjednika pogođenih ASK-om treba, naglašavaju, biti u 100-postotnom iznosu, a na sastanku je predloženo da se krediti za izgradnju osiguraju po povoljnim uvjetima na rok od 15 godina i počekom od dvije godine u HBOR-u. Kolaterali za izgradnju bila bi izgrađena svinjogojska farma/investicija i osobna zadužnica poduzetnika/posjednika.

"Gospodarstvo mora imati neovisnu energetsku i prometnu infrastrukturu za samostalan rad. Osim za izgradnju i opremanje kredit se može koristiti za financiranje nabave osnovnog i obrtnog stada te obrtna sredstva u iznosu od 20 posto ukupnog kredita", rečeno je na sastanku.

Predstavnici Odbora zatražili su i obustavljanje svih ovrha prema proizvođačima svinja. 

"Sve konačne pravne radnje se vraćaju u prethodno stanje i potrebno je još jednom u svjetlu novih činjenica razmotriti postojeća gospodarstva. Otpis kredita i otpis aktiviranih jamstava HAMAG-a gospodarstvima koji su blokirane i u financijskim problemima, a zadovoljavaju biosigurnosne i proizvodne standarde", objavljeno je iz HPK. 

Inače, nastanku su nazočili zamjenik predsjednika HPK Mato Mihić, predsjednik Odbora za svinjogojstvo Antun Golubović, predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača svinja Damir Jagić te predsjednici županijskih udruga svinjogojaca - Goran Jančo, Marijan Lučić i Dobromir Čović.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Marija Vučković Odbor za poljoprivredu HPK Održan sastanak Pomoć svinjogojcima Odgoda kreditnih obveza Obustava ovrha


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]