Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nizozemska
  • 20.12.2020. 07:30

Subvencijama potiču stočare na manji broj krmača - i to zbog emisije dušika?

U prvih 10 mjeseci 2020. godine broj krmača u Nizozemskoj smanjio se za 75.000.

Foto: Bigstock/ChiccoDodiFC
  • 387
  • 288
  • 0

U prvih 10 mjeseci ove godine broj krmača u Nizozemskoj se smanjio za oko 70.000, a prema procjenama tvrtki za umjetno osjemenjivanje, piše pigprogress. Glavni razlog tome je politika otkupa i subvencioniranje s ciljem manjeg broja životinja zbog emisije dušika. 

Najveća redukcija rasplodnih svinja se dogodila u srpnju i kolovozu, i to njih 50.000, a iz proizvodnje su izuzete i u studenom. U odnosu na siječanj ove godine, manje ih je za 75.000, tj. za 8%.

U toj gusto naseljenoj i vrlo urbaniziranoj zemlji će ostati još oko 800.000 krmača što predstavlja značajan pad zaliha. Na godišnjoj razini to bi moglo značiti i razliku od otprilike 2 milijuna praščića.

Dušična kriza 

Ovi su rezovi dio sanacije i niza mjera za smanjenje dušikovih oksida u toj zemlji. Naime, u 2019. godini ondje su ukinuti postojeći zakonodavni akti vezani uz taloženje tog elementa. Donesena su pravila koja će biti u skladu s Naturom 2000 budući da su 162 nizozemska područja pod tom zaštitnom mrežom, a poznato je da visoka razina dušikovih spojeva u tlu određenim vrstama bilja pogoduje dok drugima smeta što dovodi do gubitka bioraznolikosti. 

Posljedice novih odluka najviše je osjetio građevinski sektor te je bila upitna provedba 18.000 projekata. Osim toga, mjere su se odnosile i na promet pa sada maksimalna brzina na autocestama iznosi 100 km/h tijekom dana. No, bile su im potrebne i druge metode koje su, konačno, zahvatile i poljoprivredu. 

Podsjetimo, u srpnju je tamošnje farmere na noge diglo to što njihova ministrica poljoprivrede, Carola Schouten mjerom redukcije proteina u hrani za stoku željela smanjiti emisiju dušika jer je, kako je tada rekla, dužna omogućiti realizaciju projekata izgradnje kuća i cesta.

Uhićeno oko 50 farmera - prosvjedovali zbog smanjenja proteina u hranidbi krava

Vlasti su od tada na poljoprivredu počele gledati kao na jedan od prostora gdje će moći smanjiti emisije tog elementa. Sanacija, poput ove s krmačama je jedna od inicijativa, a druga je potencijalna promjena hranidbe muznih krava.

455 milijuna eura subvencije

U početku je bio dostupan iznos od 180 milijuna eura u svrhu redukcije broja krmača. U lipnju je ministrica, poznata zagovornica kružne ekonomije povećala dostupne subvencije na 455 milijuna eura. Uvjetima subvencioniranja udovoljavalo je 407 farmi, iako je Schouten očekivala i veći broj. 

Još uvijek nije poznato kako će ovo utjecati na industriju prerade svinjskog mesa i koliko bi pogona zbog provođenja ove politike moglo nestati. Prve procjene kreću se između njih 300.000 i 350.000.

Očekuje se pad izvoza

Sve u svemu, situacija će dovesti do tržišne neravnoteže, vjerojatno manjeg broja izvezene prasadi. Trenutno ih Nizozemska izvozi oko 6,5 milijuna godišnje, a stručnjaci očekuju pad za 20%.

Međutim, vjerojatno je da će potražnja za svinjama dugoročno rasti. U Njemačkoj, najvažnijem trgovinskom partneru Nizozemske, učinci kombinacije afričke svinjske kuge i Covid-19 itekako se osjećaju. Povrh toga, od siječnja 2021. obvezno je primjenjivati anesteziju tijekom kastracije. Kad se tome doda sve veća potreba za socijalnom skrbi, broj farmi krmača vjerojatno će se smanjiti i u Njemačkoj.


Tagovi

Nizozemska Krmače Subvencije Dušik Okoliš Redukcija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?