Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisije plinova
  • 10.06.2022. 15:00

Stočari na Novom Zelandu će plaćati za emisije metana

Novi Zeland, dom za 5 milijuna ljudi, ima oko 10 milijuna goveda i 26 milijuna ovaca. Poljoprivrednici će plaćati za njihovo podrigivanje

Foto: Depositphoto/drewrawcliffe ymgerman
  • 464
  • 309
  • 0

Novi Zeland se pokušava uhvatiti u koštac sa smanjenjem emisija štetnih plinova do 2025. godine i suočava s najvećim problemom, podrigivanjem ovaca i goveda. 

Ova bi otočna zemlja s pet milijuna ljudi, 10 milijuna goveda te 26 milijuna ovaca, mogla postala prva u kojoj bi stočari plaćali za emisije koje proizvodi stoka, piše Reuters. Gotovo polovina ukupnih ispuštanja stakleničkih plinova dolazi iz poljoprivrede, a uglavnom je riječ o metanu. Ranije su one iz agrara bile izuzete iz sheme trgovine emisijama u zemlji, što je izazvalo kritike na račun vladine posvećenosti zaustavljanju globalnog zagrijavanja.

"Nema sumnje da moramo smanjiti količinu metana koju izlučujemo u atmosferu, a učinkovit sustav cijena će igrati ključnu ulogu u tome kako ćemo to postići", rekao je ministar za klimatske promjene James Shaw.

Novi Zeland poznat je po uzgoju ovaca (Foto: Depositphoto/ymgerman)

Prijedlog uključuje potpore za poljoprivrednike koji smanjuju emisije putem aditiva za stočnu hranu, kao i za one koji će pošumljavati farme kako bi se one nadoknadile. 

Plaćanja bi trebala biti što niža, a bit će uložena u istraživanje, razvoj tehnologije i stručne službe.

"Naše preporuke omogućavaju održivu proizvodnju hrane i vlakana za buduće generacije, a kako bi ispunili klimatske obaveze naše zemlje", rekao je Michael Ahie, predsjedavajući partnerstva za primarni sektor, He Waka Eke Noa.

Prvi puta satelitom snimili metan kojeg izlučuju krave

Ovaj bi prijedlog bio najveća regulatorna promjena u agraru, od ukidanja poljoprivrednih subvencija 1980-ih.

Konačna odluka očekuje se u prosincu.


Tagovi

Staklenički plinovi Ovce Novi Zeland Goveda Metan Cijena emisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]