Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Metan u stočarstvu
  • 04.05.2022. 15:00

Prvi puta satelitom snimili metan kojeg izlučuju krave

Riječ je o značajnoj količini metana jer je inače njegove emisije teško izmjeriti, komentiraju u GHGSat. U kojem dijelu svijeta su uočene?

Foto: Depositphotos/cascoly/vectorfusionart
  • 1.127
  • 332
  • 0

Tvrtka GHGSat koja se bavi globalnim praćenjem emisija stakleničkih plinova objavila je kako su njihovi sateliti otkrili emisije metana koje podrigivanjem izlučuju krave na jednoj kalifornijskoj farmi. Ovo je prvi puta da se emisije koje ispušta stoka, a koja je glavni faktor proizvodnje metana u poljoprivredi - mogu izmjeriti iz svemira, stoji u njihovu priopćenju.  

Oni su prošlog mjeseca analizirali podatke koje su prikupljali njihovi sateliti te utvrdili kako je u veljači izvor metana došao s tovilišta u blizini Bakersfielda. 

Treba napomenuti kako su ova hranilišta - tovilišta (engl. Feedlot) ogromne farme na otvorenom koje se koriste za intenzivan uzgoj životinja, uglavnom goveda, ali i svinja, konja, ovaca i peradi. Uglavnom se nalaze u Australiji, SAD, Kanadi i EU. Mogu imati tisuće životinja u nizu obora. Stoka ondje provodi vrijeme prije nego će ići na klanje, a kako bi dobila na težini. 

Dakle, ovakav način uzgoja je neusporediv s onim koji se provodi na našim prostorima. 

Značajna količina

U GHGSat su komentirali kako je riječ o značajnoj količini metana jer je inače njegove emisije teško izmjeriti. Potrebno je precizno mjerenje na temelju kojih bi se postavili provedivi ciljevi njegova smanjenja u govedarstvu. 

Pojasnili su da bi količina metana kojega su zabilježili na tom hranilištu rezultirala emisijom od 5.116 tona ako bi se zadržao tijekom godine. A ako bi se "uhvatio", mogao bi napajati preko 15.000 domova. 

Tovilišta sa 120.000 životinja

Poljoprivreda je glavni izvor metana, stakleničkog plina 84 puta snažnijeg od CO2. Uzgoj goveda je odgovoran za 3,7 posto svih emisija, pri čemu 1,4 milijarde krava u svijetu podriguje do 500 litara CH4 dnevno, zbog probavnog procesa poznatog kao enterična fermentacija. 

U priopćenju ističu kako je zagađenje iz ovakvih tovilišta veliki problem. Najveće može imati više od 120.000 životinja, a 1,4 milijuna krava u mliječnoj industriji Kalifornije najveći su izvor metana, a što država pokušava zakonski riješiti. Tako su 2017. na snagu stupila nova pravila s ciljem smanjenja razine metana i fluoriranih plinova u atmosferi i to za 40 posto do 2030., a u usporedbi s vrijednostima iz 2013. godine.

Kojih je 12 mogućnosti primjene satelita u poljoprivredi?

Kažu kako se testiraju razne tehnike za smanjenje ovih emisija, uključujući dodavanje manjih količina morskih algi u njihovu hranidbu. 


Tagovi

Metan Metan iz stočarstva Podrigivanje krava Staklenički plinovi Satelit GHGSat


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]