Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državna zemlja
  • 10.12.2021. 13:00

Stočari kod dodjele državnog zemljišta gube bitku s mladim povrćarima ili voćarima?

Prema sustavu bodovanja Zakona o poljoprivrednom zemljištu, prednost imaju mladi poljoprivrednici koji stočare starije od 41 godinu preskaču za pet do 10 bodova, upozoravaju uzgajivači stoke.

Foto: Martina Popić (ilustracija)
  • 3.382
  • 393
  • 2

I dok iz Ministarstva poljoprivrede tvrde da žele zaštititi stočare, istovremeno nas bacaju na koljena jer gubimo bitku s mladim povrćarima ili voćarima, reakcija je stočara pristigla na našu adresu (podaci poznati redakciji). 

Naime, zbog izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji čeka drugo čitanje u Saboru, strahuju da će ostati bez zemlje. Prvenstveno zbog sustava bodovanja i, kako kažu, nelogičnosti za proizvođače koji su stariji od 41 godinu. "Prema našim informacijama takvih je 90 posto, a svi oni nemaju prioritet za državno tlo", naglašavaju problem. 

Uvjereni su da na natječaju za državne površine neće dobiti niti hektar, pa ni onaj među njima koji uzgaja više od 50 grla stoke u sustavu krava tele. Prema njihovom izračunu, prednost imaju mladi poljoprivrednici koji stočare starije od 41 godinu preskaču za pet do 10 bodova.

"Mnogi su posadili šparoge, češnjak, batat i slične kulture na površini do tri hektara. Njima realno ne trebaju ogromne površine, ali naravno da će svi ići na državnu zemlju. I to na rekordne parcele pa makar kasnije plaćali radnike da im odrađuju proizvodnju", upozoravaju.

Napominju da su mnogi stočari digli kredite kako bi održali svoju djelatnost i da im je ta zemlja potrebna za preživljavanje.

Od Ministarstva poljoprivrede stoga traže da se zemlja dodjeljuje stočarima prioritetno prema uvjetnim grlima. Osim toga, rješenje vide u tome da se povrćarima i voćarima ograniči da ne mogu na osnovu hektara batata ili šparoga imati 25 bodova za dodjelu površine od 50 hektara. Odnosno da se ostalim proizvođačima ograniče površine za dodjelu ovisno o tome koliko hektara u trenutku prijave na natječaj obrađuju i koju kulturu uzgajaju.

"Što će im toliko zemlje? Ako mi za jednu kravu možemo dobiti samo hektar, a ne njih 50, tako bi i povrćar trebao", zaključuju moleći nas da apeliramo kako bi nepravda prije konačnog donošenja Zakona biti ispravljena.

Komentar na njihovo reagiranje zatražili smo i od Ministarstva poljoprivrede, no zasad ga nismo dobili. 


Tagovi

Stočari Zakon Poljoprivredno zemljišta Državna zemlja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]