Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Telenje
  • 13.02.2022. 10:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Travnik

Što napraviti ako krava ne ustaje nakon teljenja – ne čekajte čudo

Teškoće prilikom ustajanja kod goveda nakon teljenja u većini slučajeva nisu prvi simptom bolesti. Često su to izostanak apetita ili nezainteresiranost krave za mlado i okolinu, slabost mišića i drugi simiptomi

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 4.159
  • 302
  • 0

Ako krava nakon teljenja ne ustaje, prognoze uglavnom nisu ohrabrujuće. Najvažnije u ovakvim slučajevima je pribranost vlasnika goveda, za kojeg je, prema savjetima struke, najbolje da samostalno ništa ne poduzima. Poziv veterinaru je ono što nužno treba uslijediti kako bi se govedo spasilo. 

Upravo je ovakva sudbina nedavno zadesila jednog farmera u Travniku, u susjednoj BiH. "Krava se otelila, napreže se i ne može ustati", glasilo je njegovo objašnjenje u pozivu Veterinarskoj stanici "Dr. Salkić". Bio je to dovoljan alarm da se tim uputi na teren. 

Uspostavljena dijagnoza

Stručno rečeno, u pitanju je "Paresis puerperalis et prolapsus uteri vaccae", odnosno teljenje i prolaps maternice krave. U narodu ovu bolest zovu mliječna groznica.

"Stalno ukazujemo na to da treba zvati na vrijeme, kao u spomenutom slučaju, tako da se može djelovati kako akušerski tako i terapeutski. Slučaj je imao svojih osobitosti. Osim mliječne groznice, dogodila se, kako se u narodu kaže, i izvala maternice", objašnjava dr. sci Alen Salkić

Obično se nakon poduzetih terapeutskih procedura ove životinje izlučuju iz uzgoja, kaže on, dodavši da se ovaj problem teško rješava ako vlasnik sam krene u poduzimanje radnji i mjera te samostalno pokušava riješiti problem, a da pri tom nije konzultirao struku.

Osim mliječne groznice kod ovih bolesnih stanja može se dogoditi i puknuće ligamenata butne kosti, lom zdjelice, karlice ili kuka, iščašenje zglobova. 

"Kod puknuća ligamenata i loma kuka nema pomoći, dok kod iščašenja dolazi do oporavka nakon nekoliko dana. Nije dobro prepuštati bolesna stanja slučaju i čekati čuda ili tražiti krivca, najčešće u veterinaru, zato što on nije čudotvorac", kaže dr. Salkić.

Prepoznajte bolest

Teškoće prilikom ustajanja kod goveda nakon teljenja u većini slučajeva nisu prvi simptomi bolesti. Kako pojašnjava ovaj veterinar, često su to izostanak apetita ili nezainteresiranost krave za mlado i okolinu, slabost mišića. Događa se i da krava ne preživa, nema stolicu, ne urinira. 

Sol, ispravna voda i dovoljno stelje - što sve treba stoka zimi?

"Ova situacija je najčešće vezana i relativno je česta pojava kod mliječnih grla, tako da je mliječnost jedan od predisponirajućih faktora u nastanku ovih bolesnih stanja, dugotrajna mužnja, nedostatna i neizbalansirana hranidba", dodaje doktor. 

U određenom broju slučajeva bez obzira na sve poduzeto, ovaj problem će se kod visoko mliječnih grla dogoditi i tu treba odmah pozvati veterinara da izvrši pregled i poduzme odgovarajuće mjere. 

Izbalansirati obrok

Problem mliječne groznice je najčešće vezan i za godinu kada usjevi zbog nepovoljnih vremenskih prilika nisu dovoljni da svojom kvalitetom u obroku osiguraju dovoljnu količinu hranjivih i drugih tvari koje bi zadovoljile uzdržne, reproduktivne i proizvodne potrebe, ali i potrebe u mastima, bjelančevinama, ugljikohidratima, vitaminima, mineralima i mikroelementima. 

Jako važno je da obrok za muzna i druga grla u govedarskoj proizvodnji bude dobro izbalansiran, dakle kvalitetan u svim hranidbenim parametrima. 

Najvažnija je kvalitetna hranidba (Foto: Depositphotos/Demanna)

"Farmeri stoga moraju voditi računa da grlima u procesu proizvodnje osiguraju putem različitih hraniva obrok po sadržaju, kvantiteti i kvaliteti te tako zadovolje različite potrebe što je najbolja moguća prevencija za poslijeporođajna ili puerperalna bolesna stanja", kaže dr. Salkić. 

On naglašava da je kvalitetna hranidba recept za sprječavanje nastanka i drugih bolesti i treba biti vodilja u svakodnevnoj proizvodnoj praksi farmera. 


Tagovi

Krava Tele Teljenje Mliječna groznica Alen Salkić Travnik


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]