Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Goveda zimi
  • 07.12.2021. 15:00

Sol, ispravna voda i dovoljno stelje - što sve treba stoka zimi?

Iako znamo da goveda lakše podnose niže temperature od viših, ljetnih, ipak je potrebno voditi računa o nekoliko stvari tijekom ovog perioda godine. 

Foto: Depositphotos_jenoche
  • 3.246
  • 325
  • 3

Za stočare ni u zimskom vremenu nema odmora. Proizvodnja teče svojim uobičajenim tijekom, a iako znamo da goveda lakše podnose niže temperature od viših, ipak je potrebno voditi računa o nekoliko stvari tijekom ovog perioda godine. 

Dobar uzgoj stoke ne ovisi samo o kakvoći hrane, nego i o redosljedu hranjenja, kretanja i odmora, a za bolje preživanje preporuča se lizanje soli osobito pri suhoj hranidbi, stoji u znanstvenom radu "Uzgoj, njega, držanje i hranidba goveda nekad i danas", skupine autora. 

Životinja u prirodi ne može naći sol

Na korištenje ovoga dodatka posebno upozorava veterinar Rodoljub Džakula. "Pola vlasnika svojim životinjama ne daje sol, bilo kuhinjsku, morsku ili onu s dodacima mikro i makro elemenata. Sol je prevažna, a ljudima je to teško objasniti", komentira Džakula koji kaže da u objašnjavanju ide dotle da stočare koji ne vide važnost ove mjere pita: "Pa je l' ti možeš bez soli? U Dalmaciji mi kažu, doktore, kod nas je zrak slan. Ja mu kažem, ako je tako, onda salatu metnite na balkon, nemojte ju uopće posoliti prije jela. Odogovara mi da to ne valja, nema dosta. Pa nema ni kravama dosta. To je vrlo jednostavan princip", upozorava ovaj stručnjak pojasnivši da je kod preživača potrošnja soli veća jer je velika proizvodnja sline u ustima. 

Kamenom soli posluže se same (Foto: Depositphotos/vipavlenkoff)

"Životinja u prirodi ne može naći sol. Imamo brojna pozitivna iskustva da stoka koja je adekvatno pasla i koristila sol kako mineralnu tako i običnu, ima puno manje problema ili nikakvih s parazitima, to je jedna od prvih stepenica preventive za parazite, ali je i puno drugih pozitivnih primjera", ističe. 

Naime, ona je potrebna svakom životinjskom organizmu, jer se nalazi u raznim tekućinama tijela (u krvi, probavnim sokovima, mokraći, znoju i dr.). Biljnom hranom se ne može dobiti u dovoljnim količinama. Pomaže probavi i povoljno djeluje na tek. Potrebe odraslih goveda otprilike su do 40 grama stočne ili obične soli dnevno. Poljoprivrednik može sam napraviti proračune o količini dnevnih potreba krava u visokoj proizvodnji mlijeka, računajući da se daje pet grama kuhinjske soli na 100 kilograma žive vage, a dva grama na svaki kilogram proizvedenog mlijeka.

Dakle, kada kažemo da im trebamo "zasoliti" dnevni obrok, to znači svakodnevno dodavanje soli kroz već pripremljene vitaminsko-mineralne dodatke ili u obliku kamena, što je i poželjnije jer se tada konzumira po volji.  

Držite se ispravne vode 

U ovom zimskom periodu držanja stoke, bilo da je riječ o onom na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, upozorava i na kvalitetu vode. "Stoka će u nuždi koristiti snijeg ili piti vodu iz barica, ali, ja se držim premise pokojnog profesora Arse Škorića iz zoohigijene koji je rekao da ne postoji voda za ljude i životinje, nego samo ispravna i neispravna voda. Držite se ispravne vode", kategoričan je Džakula uz poruku stočarima da svom blagu omoguće tekući izvor ili postave termo pojilicu

Snijeg umjesto vode? Ne (Foto: Depositphotos/nelsonart)

Naime, ova vrsta pojilice drži uvijek pravu temperaturu vode, za bilo koje doba godine, odnosno 3 do 5° C zimi te 10 do 12° C u ljeto. Štite od zamrzavanja, ali i nečistoća. Ili kako ovaj veterinar i stočar kaže, danas je tehnika sve riješila. 

Problemi uzgoja na otvorenom

Pitamo ga, griješe li naši ljudi u još čemu kada je riječ o držanju stoke na otvorenom. Kaže, vrlo je malo onih koji imaju kontrolirane pašnjake. "Problem je i kada se životinje različitih proizvodih kategorija drže zajedno, a ne odvojeno. To je najvažnije kada se govori o intenzivnijem korištenju pašnjaka - da znate gdje pasu junice, gdje prvorotke, a gdje krave s telićima", ističe i dodaje da primjedbu ima i na kasno zatvaranje odnosno one koji predugo ostavljaju goveda na pašnjaku, a da se pritom ne formiraju nove pašnjačke površine. 

"U jesen je to najkritičnije, ali i u toku sezone jer nemaju pregone. Tako unište pašnjak i nova trava nema iz čega porasti."

Kod uzgoja na otvorenom, kaže, najvažnije je adaptirati životinje na vremenske uvjete. "Ali, ne možete svaku pasminu staviti na vanjski uzgoj. Moraju imati genetske predispozicije, a za naše klimatske prilike to su pasmine Angus, Hereford, Salers, Aubrac, Simental", nabraja. Naglašava da kada govorimo o plemenitijim pasminama, one mogu izdržati naše klimatske uvjete, ali se uzgoj mora izbalansirati hranidbom i prihranom sa strane jer pašnjak sam ne može osigurati potrebe za hranom kod takvih pasmina.

Dovoljno stelje u štalama

Kod uzgoja u zatvorenom, najvažnije je zakloniti sjevernu stranu štale i zaštititi ih od vjetra. "Bitno je da stelje ima dovoljno i da sve krave mogu stati istovremeno za krmni stol kada idu jesti jer one hoće jelo isti čas."

Dovoljno stelje važno je za zdravlje stoke (Foto: Depositphotos/budabar)

Zaključuje da još ima onih koji vežu svoje krave zbog učinkovitije korištenog prostora u sustavu krava tele. No, tada je potrebno čistiti štalu dva puta dnevno jer one, kako napominje, balegaju na mali prostor. 

Naime, zbog nedovoljne količine ili pak vlažne stelje može doći do oboljenja nogu, tetiva, papaka i kopita. Takva prostirka stvara idealne uvjete za razmnožavanje i opstanak raznih mikroorganizama i parazita. Pored toga, mokra stelja hladi životinju te slabi njezin imunitet, dovodi do prehlada, poremećaja u buragu i drugog.   

Matija Antun Reljković o držanju i hranidbi goveda 

Držanje i hranidbu goveda opisao je hrvatski književnik i prosvjetitelj Matija Antun Reljković u svojem djelu "Satir" tiskanom u Dresdenu 1762., dakle prije 260 godina. On u u trinaestom pjevanju u poglavlju "Od gazdaluka" kaže: 

"A od krava što ću govoriti,
   s tobom ovdi zaludu zboriti,
kad ti držiš sedam, osam krava,
   to je, momče, sve istina prava;
al u zimi da tribuješ lika,
   ne bi našao ti u kući mlika.
Kako hoćeš da ti mlika dade,
   kad ju nitko timarit ne znade,
neg joj metneš sina u šljiviku,
   ja ću tebi sad kazat priliku
pak i ono preko srca ždere,
   jer po ledih snig i kiša dere.
Ako hoćeš ti krave držati
   i još od njih ku hasnu imati,
sveži ti nju na uže u štali,
   pak joj podaj, posija i soli,
musti ćeš ju baš i prez teleta,
   ako toga i nije adeta.
"


Tagovi

Stočna sol Sol u hranidbi Držanje goveda Goveda zimi Rodoljub Džakula Mineralna sol Matija Antun Reljković


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.