Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjenje antibiotika
  • 27.07.2020. 07:30

Što donosi plan o globalnom smanjenju antibiotika na farmama do 2025.?

Udruge Animal health Europe i Health for Animals objavile su što sve treba poduzeti kada je u pitanju smanjenje antibiotika u stočarskoj proizvodnji kao i kod kućnih ljubimaca.

Foto: Jumpstory
  • 241
  • 45
  • 0

Udruge Animal health Europe i Health for Animals objavile su globalni plan s 25 strategija kada je u pitanju smanjenje antibiotika u stočarskoj proizvodnji kao i kod kućnih ljubimaca. U ambiciozan plan kojeg žele ostvariti do 2025. godine, uloženo je dosad više od milijardu eura, a tri glavna pristupa su: prevencija bolesti i kontrola, rano otkrivanje te brz i precizan tretman.

Smanjenje antibiotika i ekološka proizvodnja - jedni od glavnih ciljeva strategije F2F

Kako pojašnjavaju, podrška međunarodnih i regionalnih organizacija u poboljšanju prevencije, otkrivanja i liječenja bolesti životinja i promicanja korištenja više alata za zdravstvena stanja, nužna je za smanjenje potrebe za antibioticima.

Potrebne su inovacije i 9,1 milijardi eura 

Prema njima, prije svega su potrebne inovacije koje će pomoći održati životinje zdravijima, sačuvati njihovu dobrobit, dijagnosticirati bolesti i točnije ih liječiti.

Kako bi se to postiglo udruge smatraju da će biti potrebno najmanje 9,1 milijarde eura za istraživanje i razvoj da bi se dobilo planiranih 100 novih cjepiva, 20 alata za dijagnostiku, 20 novih prehrambenih i 30 drugih proizvoda koji mogu smanjiti potrebu za antimikrobnim lijekovima.

Tu su i doprinosi za veće osposobljavanje veterinara. Potrebno je educirati više od 100.000 njih za odgovornu upotrebu lijekovima te uložiti najmanje 4,5 milijuna eura u stipendije.

Treba izraditi i nove 'alate' koji smanjuju izloženost ljudi na bakterije poput Salmonelle, Campylobacter i E.coli. Također, provesti i analizu rizika za svaki novi antibiotik koji se plasira na tržište.

Bespovratna sredstva za istraživanje

Smanjenje potrebe za antibioticima može biti moguće samo ako se koristi znanstvena osnova i metode koje se pravilno prenesu javnosti. Kako bi se to postiglo na globalnoj razini udruge planiraju komunicirati o prednostima biološke sigurnosti, dodataka prehrani, cjepiva i proizvoda koje dobro djeluju na zdravlje životinja.

Koliko je nekontrolirana upotreba antibiotika kod domaćih životinja opasna za ljude?

Stoga planiraju osigurati bespovratna sredstva za istraživanje od najmanje 0,9 milijuna eura, objaviti nova znanstvena istraživanja i dobivene podatke dostaviti i javnim tijelima poput Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Suradnja je važna te planiraju raditi na izgradnji partnerstva kako bi postigli željeni cilj. Sudjelovat će, navode, u koalicijama na glavnim tržištima, podijeliti podatke o prodaji, osnovati pet novih partnerstva koji pomažu u ostvarenju ciljeva na nedovoljno razvijenim tržištima te obaviti 50 kontrola dobavljača lijekova kako bi se osigurali standardi.  

Cjelovit plan možete pročitati u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Antibiotici Smanjenje antibiotika Globalni plan 25 strategija Zdravlje životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/