Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Merino ovce
  • 07.04.2019. 15:00

Smrznutim, 50 godina starim sjemenom Merino ovnova dobili janjad

Znanstvenici Sveučilišta u Sidneyu iskoristili su uzorke sperme stare 50 godina kako bi oplodili Merino ovce. Uspješno, ali..

Foto: Depositphotos/slovegrove
  • 1.459
  • 136
  • 0

Mnoge zanimljive stvari dogodile su se te davne 1968. godine. Započela je ofenziva u Vijetnamskom ratu, ubijen je Kennedy, rođena je Celine Dion, a doktor Steven Salamon je, kako navodi ModernFarmer, zamrznuo uzorke sperme nekih svojih ovnova u tekućem dušiku

Ove godine, znanstvenici Sveučilišta u Sidneyu, iskoristili su te uzorke sperme kako bi oplodili Merino ovce - 50 godina nakon što su uzorci sperme bili zamrznuti. Ono što je nevjerojatno je to da je sperma pokazala skoro istu razinu održivosti kao i ona što je bila zamrznuta samo 12 mjeseci. Zapanjujućih 34 ovaca, od 56 oplođenih, rodilo je janjad iz ove pola stoljeća stare sperme.

Veća površina kože - više vune

Međutim, stvari postaju još zanimljivije. Uzgoj ovaca se u proteklih pola stoljeća malo promijenio, tako da janjad koja su nastala od (komparativno) starog ovna, zapravo izgledaju drugačije od onih koja su rođena od ovdašnjih ovnova.

Konkretnije, u 60-im godinama postojala je tendencija više naborane kože. Teorija koja je bila aktualna bila je ta da se s većom površinom kože, dobiva i više vune. I teorija je bila održiva neko vrijeme, međutim, poteškoće koje su se javljale prilikom šišanja ovaca i sklonostima raznih štetnih insekata da se zavuku u nabore kože, učinile su da ovo bude samo kratkoročna aktualnost. 

Sperma od pedesetogodišnjih uzoraka imala je stopu uspješnosti od 61% u usporedbi sa 59% uspješnosti jednogodišnje zamrznute sperme. Statistički gledano, efikasnost je skoro ista. 

Danas, ovan koji se zove Sir Freddie, rođen 1963. godine i koji je uginuo početkom 70-ih godina, ima novog potomka, iste naborane kože kao što je bio i on. 


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Zamrzavanje sperme Merino ovce Uzgoj ovaca Janjad Steven Salamon Sir Freddie


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs