• Hranidba stoke
  • 11.09.2020. 18:00

Rusija zabranila nizozemske dodatke hrani za životinje - izazvali štetu u stočarskom sektoru

Potpuna zabrana uvoza dodataka hrani za životinje iz Nizozemske ostavila je rusku stočarsku industriju bez nekih osnovnih proizvoda potrebnih za hranidbu životinja.

Foto: Depositphotos/amedeoemaja
  • 161
  • 12
  • 0

Rusko veterinarsko tijelo Rosselkhoznadzor zabranilo je u srpnju uvoz svih dodataka hrani iz Nizozemske, nakon što je rutinska inspekcija otkrila GMO ostatke u proizvodima koje su isporučili tvrtka Vobra Diervoeders Loosbroek i P. C. van Tuijl Kesteren.

U daljnjoj su izjavi pojasnili da se ruski i nizozemski veterinarski službenici koriste različitim metodama detekcije GMO-a, što znači da se uvezeni proizvodi ne mogu smatrati sigurnima, piše allaboutfeed

Zabranjen važan dodatak hrani za telad

Naime, Rusija uvozi gotovo 90% aditiva za hranu za životinje, a mnogi proizvodi dolaze iz Nizozemske. "Ako se problem brzo ne riješi, to bi moglo naštetiti stočarskoj industriji jer je farmerima oduzeta prijeko potrebna roba“, smatraju u ruskoj tvrtki Mustang Feeding Technologies koja proizvodi dodatke hrani za životinje.

Smanjuju broj stoke zbog nedostatka vode i krmiva

Primjerice, zabranom je zaustavljen uvoz proizvoda Lacto Energia. Riječ je o aditivu za hranu za mliječne krave koji su zajednički razvili Mustang i nizozemska tvrtka Daavision. Proizvod je namijenjen poticanju metabolizma i smanjuje rizik od ketoze. Također, povećava sadržaj bjelančevina u mlijeku i poboljšava energetsku ravnotežu. Slatkastog je okusa, što povećava ukusnost hrane.

"Ovaj je dodatak jedan od temeljnih sredstava za održavanje zdravlja i produktivnosti životinja. Njegovo djelovanje ima za cilj nadoknaditi energetski deficit nakon teljenja, što je izuzetno teško postići drugim sredstvima”, poručili su iz tvrtke Mustang.

"Jedina alternativa mu je takozvana napredna vrsta hranidbe koja ima ozbiljne nedostatke jer hranjenje životinja iznad norme dovodi do nepovratnih posljedica i utječe na njihovo zdravlje i učinkovitost proizvodnje. Takav način može uzrokovati subkliničke i kliničke oblike acidoze i ketoze, koji zahtijevaju dodatno liječenje", dodali su. 

Za pravilnu hranidbu krava pratiti faze laktacije!

Zabranom je zaustavljen i uvoz nekih organskih kiselina koje se koriste kao alternativa antibioticima.

Čak 108 zabranjenih dodataka hrani

"Zabranjeno je 108 dodataka hrani koji su dokazali svoju učinkovitost i sigurnost, a koriste ih mnoge ruske tvrtke", kaže  predsjednik Ruske nacionalne unije za hranu za životinje (NFU) Sergey Mikhnuyk i dodaje kako je zabrana neutemeljena.

"Jednostavno je pogrešno zabraniti dobavljače iz cijele zemlje kada je samo nekoliko tvrtki imalo ove GMO ostatke", istaknuo je Mikhnuyk.

Što je zeleni krmni slijed i zašto je važan u hranidbi muznih krava

On kaže i kako se neki složeni aditivi za hranu ne mogu zamijeniti, što će donijeti određene gubitke za stočare. U vezi s tim, NFU trenutno priprema službeni apel Rosselkhoznadzoru da pozove vladinu agenciju da povuče neopravdana ograničenja.


Tagovi

Hranidba stoke Rusija Nizozemska Aditivi Stočna hrana Krmiva Rosselkhoznadzor Zabrana GMO


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je Međunarodni dan kave!

Danas je Međunarodni dan kave. Eurostat donosi nekoliko zanimljivih podataka o uvozu kave u Europsku uniju (EU). EU je 2019. iz inozemstva uvezla 3,0 milijuna tona kave,...

Pročitaj cijelu bilješku