Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba muznih krava
  • 01.09.2019. 10:30

Što je zeleni krmni slijed i zašto je važan u hranidbi muznih krava

Za formiranje i regulaciju zelenog krmnog slijeda, odnosno jednostavno rečeno "kad se što sije, kosi ili konzervira" u tijeku vegetacijske sezone od voluminoznih krmiva, ključno je uskladiti vegetacijske faze biljke i potrebe muznih grla za ovim krmivom koliko god je to moguće.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 1.309
  • 51
  • 0

Rentabilna proizvodnja mlijeka zahtijeva visoku produktivnost i izuzetnu konverziju hrane za što je procesom i tehnologijom hranidbe odgovoran farmer, te otkupna cijena mlijeka gdje farmeri baš i nemaju direktan utjecaj. Hranidba je ključni faktor, poznavanjem osnovnih hranidbenih potreba muznih krava, te vegetacijskih faza sjetve, rasta, i korištenja krmiva uveliko se pospješuje proizvodnja. Muzne krave se hrane s voluminoznim i koncentriranim krmivima, gdje je izuzetno važan omjer pojedinih krmiva, tj. izbalansiran obrok, faza laktacije, ali i faza vegetacije voluminoznih krmiva, odnosno krmni slijed koji predstavlja organiziranu kontinuiranu proizvodnju i upotrebu zelene voluminozne hrane tijekom cijelog razdoblja aktivne vegetacije u godini.

Vrste voluminoznih krmiva

Zajednička karakteristika voluminoznih krmiva je velika količina vode, čak i do 90% u ovisnosti od vrste biljke, te lako probavljivih ugljikohidrata. I pored male koncentracije lako probavljivih hranjivih tvari, voluminozna krmiva u bilo kojem obliku pozitivno utječu na količinu i kvalitetu mlijeka, a naročito imaju pozitivan učinak na rad probavnih organa muznih krava u zimskom hranidbenom periodu. Međutim, posebnu pažnju treba obratiti na skladištenje i čuvanje jer zbog velikog udjela vode ova krmiva su vrlo podložna promjenama hranjive vrijednosti, odnosno kvarenju.

Vrste krmiva:

  • Zelena voluminozna krmiva: nadzemni dijelovi samoniklih trava (livade i pašnjaci), i kultivirano zeleno krmno bilje s njiva (crvena djetelina, lucerna, zeleni kukuruz, stočni kelj, zob, stočni grašak).
  • Konzervirana voluminozna krmiva: nastaje postupkom sušenja ili siliranja zelenih voluminoznih krmiva.
  • Sočna voluminozna krmiva: krumpir, stočna repa, mrkva, bundeve, tikve te repin rezanac i pivski trop.

Mliječnost krava puno ovisi o idućih 40-ak dana

Zeleni krmni slijed

Za formiranje i regulaciju zelenog krmnog slijeda, odnosno jednostavno rečeno "kad se što sije, kosi ili konzervira" u tijeku vegetacijske sezone od voluminoznih krmiva, ključno je uskladiti vegetacijske faze biljke i potrebe muznih grla za ovim krmivom koliko god je to moguće. Ne postoji 100% matrica, formula ili plan kada sijati, kositi ili silirati, to farmer prati u ovisnosti od vremenskih prilika, rasta biljaka i hranidbenih potreba muznih krava.

Ipak, ustaljeni vremenski okvir postoji i obično kreće s ozimim kulturama krmnom repicom, ozimom raži ili grahoricama. Ove se kulture siju u rujnu, a koriste se kao prva zelena voluminozna krma u rano proljeće, u travnju i početku svibnja. Već krajem svibnja, ako vremenske prilike posluže, može se otpočeti s prvim otkosom višegodišnjih leguminoza ili djetelinsko-travnih smjesa. Prve jare zasijane kulture (zasijane u rano proljeće) već puni vegetacijski rast imaju u drugoj polovini lipnja, jednogodišnje leguminoze, grahorice i stočni grašak kada se mogu koristiti u svježem stanju ili spremati za neki od oblika konzerviranja.

Jeftinija hranidba stoke: Tri do četiri vrste trava i jedna djetelina, idealna TDS kombinacija

Prateći dalje krmni slijed ponovo na red dolaze višegodišnje leguminoze lucerna ili crvena djetelina. Šećerni sirak, sudanska trava već početkom kolovoza mogu se koristiti u hranidbi krava, a do kraja kolovoza poželjno je spremiti sve sijeno. Za kraj vegetacijske sezone u jesenskim danima na red dolazi krmni kelj. Voluminozna krmiva silirana, najčešće silažni kukuruz i sjenaža TDS-a, koristi se u zimskim danima sve do ponovo prvih svježih ozimih voluminoznih kultura u rano proljeće.

Optimalne količine konzumiranja

Da li u svježem stanju ili konzervirana voluminozna krmiva se daju muznim kravama u izbalansiranom obroku, koliko kilograma i kada ovisi od faze laktacije i potreba muznih krava. Sijeno je poželjno davati u količini od 2% ukupne mase grla, što je najčešće 4,5-5,5 kg/dan. Količina silaže u obrocima mliječnih krava također varira, i optimalan raspon je 20-30 kg na dan u ukupnom obroku. 

Krumpir, stočna repa, mrkva, bundeve, tikve, repin rezanac, te pivski trop kada se koriste kao sočna voluminozna krmiva dnevno mogu biti izbalansirani u obroku i do 20 kg kao što je slučaj sa siliranim repinim rezancima.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Balansiran obrok Zeleni krmni slijed Hranidba krava Krmivo


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.