Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 17.06.2020. 18:00
  • Francuska

Smanjuju broj stoke zbog nedostatka vode i krmiva

Prošli mjesec je bio topliji za 0,63°C od prosjeka, a sa sušom se bore poljoprivrednici u mnogim dijelovima svijeta. Jedan od njih je francuski stočar koji mora za krave kupovati krmu i dovoziti im cisterne s vodom.

Foto: Depositphotos/vicenfoto
  • 1.161
  • 64
  • 0

Prema najnovijim podacima servisa Copernicus, zabilježen je najtopliji svibanj s temperaturom višom za 0,63°C od prosjeka zabilježenog u razdoblju od 1981. do 2010., iako su uočena i neka odstupanja. Primjerice, od Skandinavije do Crnog mora temperature su nešto niže od prosječnih zbog strujanja hladnijeg zraka sa sjeverozapada.

Jedan od trendova zagrijavanja u posljednjih nekoliko mjeseci su sve više temperature na Sibiru, a ni prošli mjesec nije bio iznimka. Naime, ondje su porasle za čak 10°C što uzrokuje šumske požare, ali i navalu moljaca.

U Australiji, dijelovima Brazila i Kanade bilo je pak hladnije od prosjeka, ali gledajući kartu kretanja temperatura, u većini dijelova svijeta one su bile iznadprosječne. Iako je svibanj bio hladniji od prosjeka za Europu, proljeće je bilo 0,7°C toplije. 

Tri uzastopne suše – nedostatak vode i krmiva za stoku

Još jedan ključni trend ovog proljeća je i ogromna suša u nekim dijelovima našeg kontinenta. Primjerice, u Velikoj Britaniji, na sjeveru Francuske i Beneluxu. A suša će, znamo, imati najveći utjecaj na poljoprivredu, što najbolje pokazuje primjer u departmanu Adreche, na jugu Francuske. 

Suša: U Belgiji zabranili navodnjavanje iz Ysera, u Ukrajini manji prinosi pšenice

Tamošnji stočar, Aurélien Mourier već 15 godina radi na farmi od 80 hektara, a posjed je u vlasništvu njegove obitelji od 1880. godine. Jedna od glavnih njihovih briga je upravo suša. "Ne možemo raditi na isti način kao prije. Uznemirujuće je što naše životinje više ne mogu na poljima imati prirodan izvor vode", rekao je za euronews

Njihova je farma nekada bila samodostatna u proizvodnji krme, što više nije slučaj. Moraju je kupovati od kasnog proljeća pa nadalje. Podsjećamo, i stočari na našim otocima moraju unaprijed nabavljati sijeno kako bi bili spremni na sušu, što im stvara dodatne troškove.

Otočki ovčari i kozari već spremni na sušu? Nadaju se kiši idući tjedan

"Najveće promjene u posljednjih nekoliko godina zaista su uzastopne suše. U posljednje tri godine pretrpjeli smo tri ozbiljne takve krize, a već smo jednu imali ovoga proljeća, što znači ogroman pad proizvodnje krme", kaže taj francuski stočar.

Što se tiče vode, objašnjava da je i tu ista priča: "Na ovom je polju nekada bilo izvora i potoka. Danas potok jedva ikad teče cijelu godinu, u proljeće je presušio. Dakle, krave moramo opskrbiti vodom iz cisterni."

Ovaj farmer čini što može. Smanjuje broj stoke jer mu je trošak vode prevelik, a planira zasaditi vinovu lozu kako bi diverzificirao proizvodnju te bio otporniji na sušu. "Moramo se prilagoditi ogromnim promjenama koje svakodnevno viđamo. Godišnja doba više nisu ista, kiše i vrućine su toliko različiti od prijašnjih, da smo prisiljeni promijeniti svoj način rada".

Ključ u promjenama sustava poljoprivredne proizvodnje?

Manjak vode, rastuće temperature i sve veći nedostatak sigurnosti problemi su s kojima se mnogi poljoprivrednici diljem svijeta trenutno suočavaju. U međuvremenu moraju nastaviti proizvoditi hranu i reagirati na pritisak kako bi smanjili emisije stakleničkih plinova.

Do 2030. smanjit će se emisije štetnih plinova u poljoprivredi?

Mnogi poljoprivredni sektori rade na prilagođavanju rizicima, ali to nije dovoljno, napominje znanstvenik Patrick Bertuzzi iz Nacionalnog istraživačkog instituta za poljoprivredu, hranu i okoliš (INRAE). "Općenito govoreći, ako pogledamo trenutne promjene u praksi, vidimo samo taktičke prilagodbe, a to znači da pokušavamo izmijeniti svoj način djelovanja, bez promjene poljoprivrednih sustava."

Te promjene ne idu dovoljno daleko, kaže on, a temeljna rekonstrukcija je neizbježna. Štoviše, on naglašava da bi se klimatski scenariji mogli divergirati od 2040. do 2050. godine, ovisno o sadašnjim akcijama za ograničavanje emisije stakleničkih plinova.

"Ovisno o evoluciji klimatskih promjena, a posebice ako ostanemo na uobičajenom scenariju, što znači da ne radimo ništa kako bismo ograničili emisije, tada ćemo od 2070. do 2100. imati potpunu promjenu poljoprivrednog sustava, pa čak i ruralnog", upozorava Bertuzzi.


Tagovi

Suša Francuska Klimatske promjene Copernicus Patrick Bertuzzi Aureliena Mouriera Krma Stočarstvo Hrana Voda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!