Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena mlijeka
  • 26.11.2018. 13:30

Raste otkupna cijena mlijeka?

Tržišno-informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je kretanja otkupnih cijena mlijeka u posljednja dva mjeseca.

Foto: Bigstockphoto/piyaphunjun
  • 1.432
  • 111
  • 0

Otkupna cijena mlijeka raste. Utvrdio je to Tržišno-informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP). Naime, kako navode: "Nakon ljetnih oscilacija pratimo porast otkupnih cijena mlijeka na domaćem tržištu. U protekla dva mjeseca zabilježen je porast cijena mlijeka za 6,9 posto. Prosječna cijena mlijeka realne kvalitete (4,08 % m.m. i 3,46 % m.b.) u listopadu iznosila je 2,51262 kn/kg (33,87 €/100 kg) što je u odnosu na listopad lanjske godine više za 2,06 posto. U odnosu na listopad 2016. godine otkupne cijene mlijeka ove godine više su za 11 posto. 

Procjena otkupnih cijena mlijeka za studeni (2,53 kn/kg) ukazuje na iste odnosno neznatno više cijene".

Podsjećamo, TISUP je u rujnu objavio da je najniža prosječna otkupna cijena sirovog mlijeka realne kvalitete, u 2018. godini, zabilježena u lipnju, a iznosila je 2,33 kn/kg što je pad za 6 posto u odnosu na cijene s početka godine. "U prvoj polovici ove godine otkupne cijene bile su više u odnosu na isto razdoblje prethodne dvije godine, i to za 3,89 posto u odnosu na 2017. god, te za 7,92 posto u odnosu na 2016. god.

S rujnom stigao i jesenski porast otkupne cijene sirovog mlijeka?

Tijekom ljetnih mjeseci prosječne otkupne cijene mlijeka neznatno su oscilirale, blago su porasle u srpnju (za 1,97 posto u odnosu na lipanj), a zatim ponovno pale u kolovozu. Prosječna otkupna cijena sirovog mlijeka realne kakvoće u kolovozu iznosila je 2,35 kn/kg (32,16 €/100 kg) uz 3,84 posto mliječne masti te 3,32 posto bjelančevina, što je u odnosu na isti mjesec 2017. god. više za 4,15 posto", naveli su u rujnu iz Tržišno-informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP). 


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

Mlijeko Cijena Otkup TISUP


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]