Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena mlijeka
  • 29.09.2018. 10:30

S rujnom stigao i jesenski porast otkupne cijene sirovog mlijeka?

Tržišno-informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je podatke o otkupnim cijenama sirovog mlijeka.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 910
  • 59
  • 0

Tržišno-informacijski sustav u poljoprivredi objavio je kretanja otkupne cijene sirovog mlijeka u Hrvatskoj i EU. 

"S većim ili manjim odstupanjem, otkupne cijene sirovog mlijeka sezonski se smanjuju od početka godine sve do ljetnih mjeseci kada dosežu najniže vrijednosti. Takav trend kretanja cijena na domaćem tržištu pratimo i ove godine. Najniža prosječna otkupna cijena sirovog mlijeka realne kvalitete, u 2018. godini, zabilježena je u lipnju, a iznosila je 2,33 kn/kg što je pad za 6 posto u odnosu na cijene s početka godine. U prvoj polovici ove godine otkupne cijene bile su više u odnosu na isto razdoblje prethodne dvije godine, i to za 3,89 posto u odnosu na 2017. god, te za 7,92 posto u odnosu na 2016. god.

Tijekom ljetnih mjeseci prosječne otkupne cijene mlijeka neznatno su oscilirale, blago su porasle u srpnju (za 1,97 posto u odnosu na lipanj), a zatim ponovno pale u kolovozu. Prosječna otkupna cijena sirovog mlijeka realne kakvoće u kolovozu iznosila je 2,35 kn/kg (32,16 €/100 kg) uz 3,84 posto mliječne masti te 3,32 posto bjelančevina, što je u odnosu na isti mjesec 2017. god. više za 4,15 posto., navode iz Tržišno-informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP). 

Kako dodaju, procjena otkupnih cijena mlijeka za rujan (2,44 kn/kg) ukazuje na očekivani jesenski porast cijena.

Na EU tržištu, pak, od prosinca 2017. do svibnja ove godine prate izraženiji silazni trend kretanja otkupnih cijena mlijeka. "U pola godine prosječne cijene mlijeka na razini EU značajno su pale, za cca 17 posto. Prosječna cijena mlijeka na EU tržištu u srpnju 2018. god iznosila je 32,84 €/100 kg. U odnosu na prosječnu cijenu mlijeka na razini EU cijene mlijeka na RH tržištu bile su u proteklih nekoliko mjeseci tek neznatno niže (do 2%)", zaključuje se na stranici TISUP-a. 


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Cijena Mlijeko


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]