Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 30.04.2019. 12:00

Raste cijena svinjetine zbog širenja afričke kuge?

Analitičari podsjećaju na to da je Кina najveći proizvođač i potrošač svinjskog mesa na svijetu. Tako da će situacija na tom tržištu u narednim mjesecima najvjerojatnije odrediti kretanje cijena na globalnoj razini.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 754
  • 67
  • 0

Nakon izbijanja epidemije Afričke svinjske kuge u Кini, svjetska javnost je sve zabrinutija da će se virus nastaviti širiti. Organizacija za poljoprivredu i hranu (FAO) upozorila je, kako piše New York Times, da je svaka zemlja sa sektorom uzgoja svinja u opasnosti. Farmeri, trgovci i analitičari pažljivo i sa strahom prate kako se Кina nosi s tom smrtonosnom bolesti životinja zbog koje su od kolovoza 2018. godine usmrtili oko 600 tisuća svinja. Jedno od glavnih pitanja koje muči analitičare je kako će se cijela situacija odraziti na cijenu mesa.

Analitičari podsjećaju da je Кina najveći proizvođač i potrošač svinjskog mesa na svijetu. Tako da će situacija na tom tržištu u narednim mjesecima najvjerojatnije odrediti kretanje cijena na globalnoj razini. Rast cijena svinjetine je sve izvjesniji i zbog toga što Кina već sada uvozi svinjetinu da bi nadoknadila manjak domaće ponude. S druge strane, analitičari predviđaju i pad potražnje hrane za životinje, prije svega soje. 

Kineski farmeri prikrivaju infekcije na farmama

Kineska ekonomija već sada osjeća posljedice koje je uzrokovala ova opasna bolest, za koju ne postoji cjepivo. Skok cijene svinjskog mesa doprinio je rastu inflacije koja je u ožujku dostigla petomjesečni maksimum. Zalihe svinjskog mesa pale su za 20% u odnosu na lani, s tim da je kineska vlada stvorila rezerve kupujući zamrznutu svinjetinu na svjetskom tržištu. Unatoč tome što kineske vlasti farmerima prijete rigoroznim kaznama ako odmah ne prijave zarazu, stvar se izgleda otela kontroli. Svjetski mediji izvještavaju da inspekcija pronalazi uginule životinje u rijekama i potocima, zato što proizvođači pokušavaju prikriti infekcije na farmama.

Moglo bi doći i do pada proizvodnje soje

Prema podacima američkog ministarstva poljoprivrede, Кina je od početka 2019. godine uvezla 1,8 milijuna tona svinjskog mesa, odnosno 7% više nego prošle godine. Inače, spomenuta količina čini petinu ukupne količine kojom se u svijetu trguje na godišnjoj razini. Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), priopćila je da se na farmama u Кini trenutno nalazi 500 milijuna svinja, što čini polovicu svjetske populacije tih životinja. Tako da bi izbijanje Afričke svinjske kuge moglo uzrokovati znatno smanjenje kineske proizvodnje te vrste mesa, a moglo bi dovesti i do manje potražnje za proizvodnjom soje.

Ponovno mač nad glavom hrvatskih svinjogojaca

Prvi slučaj afričke kuge svinja je u toj zemlji zabilježen je sredinom 2018. godine. Od tada je registriran veliki broj epidemija u više od 20 pokrajina. Posljednji incident je prijavljen u siječnju, kada je na jednoj farmi zaraženo 4.000 svinja. Međutim, kineski službenici i dalje tvrde da je epidemija pod kontrolom. Prema posljednjem izvještaju Svjetske organizacije za zdravlje životinja, od 29. ožujka do 11. travnja najviše uginuća zabilježeno je upravo u Aziji, gdje je Кina prijavila gubitak od oko 7.000 životinja. FAO navodi da je Afrička svinjska kuga ozbiljna prijetnja za sustave uzgoja svinja jer ne samo da ugrožava sigurnost hrane, već može imati i velike posljedice na međunarodni promet svinjetine kao rezultat ograničenja trgovine.

Bolest može prijeći i tisuće kilometara

Zbog povećanja svjetske potražnje za mesom, svinje su postale ključni izvor hrane, a svinjetina je najkonzumiranije meso, koje čini oko 37% globalne potrošnje mesa. Za njom slijede piletina (35,2%) i govedina (21,6%). FAO je priopćio da je komercijalna proizvodnja svinja intenzivirana u posljednjih nekoliko desetljeća, ali se i dalje oko 43% tih životinja proizvodi u domaćinstvima i na malim farmama s niskom biološkom sigurnošću, tako da one igraju glavnu ulogu u pojavi, širenju i održavanju afričke svinjske kuge.

Svijet je sve zabrinutiji da će se taj virus širiti. Svaka zemlja sa sektorom uzgoja svinja je u opasnosti, upozoravaju stručnjaci FAO-a. Bolest može prijeći tisuće kilometara i stići u zemlje u kojima prethodno nije bilo slučajeva, uglavnom putem mesa koje stiže avionima i brodovima ili ga individualno prenose putnici. Stručnjaci FAO-a naglašavaju da je posebno zabrinjavajuće širenje u istočnu Aziju. Budući da se Кina snažno oslanja na industriju svinjskog mesa i posjeduje gotovo polovicu svjetske proizvodnje, epidemija te bolesti mogla bi imati katastrofalni utjecaj na trgovinu i proizvodnju, s ozbiljnim posljedicama po globalnu sigurnost hrane.


Tagovi

Svinje Uzgoj svinja Zarazne bolesti Afrička kuga Cijena Tržište Kina FAO


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo