Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bedrenica
  • 25.07.2022. 16:00

Protiv bedrenice cijepljeno 2.455 životinja - najviše goveda

Na pašnjacima u Sisačko-moslavačkoj županiji zahvaćenim antraksom stoka je pod službenim nadzorom u ograđenom prostoru, izvijestila je Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata (DIRH)

Foto: Depositphotos/FOTO4440 (ilustracija)
  • 331
  • 68
  • 0

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata (DIRH) intenzivno sudjeluje i provodi aktivnosti na pašnjacima u Sisačko-moslavačkoj županiji zahvaćenih bolešću bedrenica (antraks), gdje se provode razne mjere zaštite, a stoka je sada pod službenim nadzorom u ograđenom prostoru, izvijestili su u ponedjeljak iz DIRH-a.

Riječ je, kako navode, o aktivnostima na pašnjacima Osekovo, Repušnica i Gračanica na području Parka prirode Lonjsko polje i naselje Osekovo.

"Odmah po zaprimanju informacije o sumnji na zaraznu bolest, veterinarska inspekcija izašla je na teren, a po zaprimanju pozitivnog nalaza poduzete su Zakonom o veterinarstvu propisane mjere", ističu. Konkretno - stoka je stavljena pod službeni nadzor, životinje su zadržane u ograđenom prostoru te je zabranjeno njihovo puštanje u ostale dijelove Lonjskog polja, kao i premještanja sa i na pašnjak, napominju. 

Određene su i mjere pojačane dezinfekcije lešina te radnog pribora, korištenje zaštitne odjeće i obuće te manipulacija sa životinjama sa zaštitnim rukavicama, a naređeno je i odvajanje onih sumnjivih na bolest u zaseban prostor pašnjaka.

Iz DIRH-a dodaju da veterinarski inspektori kontinuirano provode nadzore, sastavljaju zapisnike i donose rješenja posjednicima radi provođenja obveznih propisanih mjera te kontroliraju provođenje bio-sigurnosnih mjera, a sve nakon što je Ministarstvo poljoprivrede donijelo rješenje o zaraženom području Parka prirode Lonjsko i naredbu o mjerama za sprečavanje pojave i širenja bedrenice.

Donesene mjere za sprječavanje pojave i širenja bedrenice

Iznose i podatke da je do danas sukladno naredbi cijepljeno 2.455 životinja, od čega 1.611 goveda, 746 konja i 98 ovaca, kao i da se procjenjuje da je time procijepljen većinski dio na tom području.

Ipak, aktivnosti se, kako kažu, nastavljaju i dalje ovog tjedna, s ciljem suzbijanja i zaustavljanja širenja bolesti bedrenica (antraks) te očuvanje zdravlja ljudi i životinja.

Podsjećaju i da je ova zarazna bolest prema Provedbenoj uredbi komisije (EU) 2018/1882 o primjeni određenih pravila za sprečavanje i suzbijanje određena kao bolest kategorije D i E, što znači da to unutar EU-a treba nadzirati i u slučaju potvrde trebaju mjere za sprečavanje njezinog širenje.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Bedrenica Antraks DIRH Bolest Pašnjaci

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]