Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba prasadi
  • 25.09.2020. 07:30

Praščići se ne debljaju? Znanstvenici kažu: Dajte im hranu s okusom maline

Kineski su istraživači iznijeli zanimljivo zapažanje u hranidbi prasadi, na temelju čega je utvrđeno da te životinje radije jedu hranu s mirisom i okusom maline.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 417
  • 99
  • 0

Prelazak s tekuće na krutu hranu stresno je razdoblje u kojem životinje često smanjuju njen unos. To može utjecati na zdravlje njihovih crijeva, ali i na cjelokupno stanje organizma. Zato je potrebno, piše pigprogress dodatno ih potaknuti da probaju čvrstu hranu.

Svinje su izuzetno osjetljive životinje, s mnogo više njušnih receptora od ljudi. Stoga bi okusi mogli biti dobar način za privlačenje interesa prasadi, ako su odabrani na odgovarajući način.

Hrana s okusom maline ih privlači?

Prvi su put, u Kini, izvedeni pokusi hranjenja praščića koji su stari od 21 do 23 dana i težine od 6 do 7 kilograma. Ispred životinja je u četiri uzastopna dana stavljeno nekoliko vrsta hrane. Između ostalih, korištena je i ona tvrtke Pancosoma koja ima okus maline za razliku od uobičajene, mliječne. 

Ako smjesu za svinje pravite sami - pazite na omjere

Rezultati su pokazali da su više puta dolazili jesti iz posuda u kojima je bio obrok s okusom voća. To se može objasniti činjenicom da voćni obroci sadrže molekule koje su općenito hlapljivije od onih koji se koriste u mliječnim. Miris se lakše širi zrakom i privlači svinje. 

Poboljšava i unos hrane

Pretpostavka je bila da će poticanje prasadi na istraživanje okoline povećati unos hrane. Stoga je je održano drugo ispitivanje, slično prvom, ali u trajanju od 7 dana, kako bi se potvrdila ta hipoteza. Životinje su imale pristup istim vrstama kao i u prvom. 

Unos hrane i preferencije imale su isti trend kao u prvom ispitivanju - bio je veći za onu s okusom maline nego mlijeka. Unos se također povećavao tijekom ispitivanja, a u skladu s prethodnim opažanjima praščići su postajali sve znatiželjniji za voćni obrok.

Djeluje na težinu i dnevni prirast

Nakon toga je izvedeno i treće ispitivanje kako bi se potvrdio učinak većeg unosa na težinu prasadi. Ukupno je 96 praščića nasumce podijeljeno u 2 skupine, a svaka je imala pristup samo jednoj vrsti hrane (bilo s okusom mlijeka ili maline).

Istraživači su zabilježili početnu i konačnu težinu prasadi, izmjerili unos hrane i prosječni dnevni prirast na težini.

Značaj sirutke u hranidbi svinja

Rezultati su bili slični prethodnom pokusu. Prosječni kumulirani unos hrane za životinje bio je veći za onu s okusom voća. Ovaj značajno veći unos povezan je sa značajno većim prosječnim prirastom tjelesne težine i značajno većom konačnom tjelesnom težinom u slučaju "voćne" hrane. 

Ovi pokazatelji daju priliku uzgajivačima da povećaju dnevnu potrošnju i rast prasadi mijenjajući miris krme. Pritom značajno doprinose jačanju početnog dobivanja na težini mladih životinja, pomažući im u poteškoćama pri prelasku na čvrstu hranu.


Tagovi

Kinesko istraživanje Hranidba prasadi Krma s okusom maline Miris krme Pokus


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajemo jabuke sorta idared iz vlastitih voćnjaka
OPG Smolek Donji Kraljevec, Međimurje
Cijena od 0,60 eur do 0,90 eur po kg, ovisno o količini, klasi, dostavi, ambalaži
Za sva pitanja i dogovore možete nazvati na 099 319 2800 (Danijela)