Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba svinja
  • 22.11.2019. 07:30

Značaj sirutke u hranidbi svinja

S obzirom da je sirutka siromašna energijom jer podmiruje tek oko 25 posto potreba, mora se miješati s kukuruzom ili koncentratima.

Foto: Depositphotos/rossosiena
  • 1.689
  • 109
  • 0

U hranidbi svinja, sirutka se upotrebljava za kategorije od 18 kilograma pa do kraja tova. Za mlađu i lakšu prasad nije pogodna zbog malog kapaciteta probavnih organa dok je velike svinje mogu popiti u velikim količinama. S obzirom da je siromašna energijom (podmiruje oko 25 posto potreba), mora se miješati s kukuruzom ili koncentratima.

Kako početi s uzgojem svinja

Da bi se osigurao maksimalni prirast, svinje moraju dobivati sirutku stalno, bez prekida u hranidbi, kako bi se izbjegao period ponovnog privikavanja. Obzirom da svinje više vole mokru hranu nego suhu, najbolje je koristiti mješavinu sirutke s koncentratom za tov. Time se eliminiraju smetnje pri disanju zbog brašnaste hrane, iako se može odvojeno ponuditi koncentrat i sirutka za piće. Značajna ušteda postiže se na količini vode jer se tijekom čitavog tova voda uopće ne koristi, već je životinja konzumira preko sirutke. Važna je također i temperatura sirutke.

Voditi računa o optimalnoj temperaturi

Tijekom zimskog tova bitna je njena temperatura koja treba biti oko 40 stupnjeva, kako bi svinje što manje hrane trošile na vlastito zagrijavanje. Svinje mogu popiti dvostruko veće količine sirutke nego vode i izlučuju veliku količinu mokraće. Stolica je mekana, proizvodi se dva puta više izmeta, pa je potrebno održavati primjerenu higijenu i pojačati ventilaciju - posebice ljeti.

Ako smjesu za svinje pravite sami - pazite na omjer

Prijelazi s tople na hladnu sirutku i obrnuto, moraju biti postepeni jer dolazi do prejedanja svinja, pa time i do povećanih uginuća uslijed preobilne proizvodnje plinova zbog razvoja bakterija iz roda Clostridiae. Korištenjem sirutke u hranidbi svinja postižu se značajne uštede smjese za tov, kao i smanjenje dužine tova.

Ovaj način hranidbe može biti široko zastupljen

Nema značajnog razloga da se ne primjenjuje ovakav način hranidbe svinja, bilo u manjim seoskim domaćinstvima ili u industrijskom uzgoju, ako nam je dostupna sirutka.

Autor: Nenad Vujčić, diplomirani inženjer stočarstva, Savjetodavna RS


Tagovi

SIrutka Hranidba svinja Maksimalan prirast Zimski tov

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰