Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 27.03.2020. 16:00

Poslovanje otežano i proizvođačima stočne hrane, a narudžbe rekordne

Proizvođači i distributeri stočne hrane u Republici Hrvatskoj zbog mjera za sprječavanje širenja epidemije koronavirusa, također su suočeni s otežanim uvjetima poslovanja. Provjerili smo kakvo je stanje s proizvodnjom.

Foto: Depositphotos/DesignPicsInc
  • 1.835
  • 100
  • 0

Proizvođači i distributeri stočne hrane u Republici Hrvatskoj zbog mjera za sprječavanje širenja epidemije koronavirusa suočeni su s otežanim uvjetima poslovanja, no uspijevaju zadovoljiti sve veće potrebe domaćeg tržišta.

"Kao i svi, i naša je tvrtka suočena s otežanim uvjetima. Ovakvu situaciju nitko nije mogao predvidjeti i zapravo smo svi u sličnim problemima. Iako je ova situacija bez presedana nešto usporila ukupni proces, naša prozvodnja teče uz poduzimanje maksimalnih mjera predostrožnosti. Za sada nam najveći problem predstavlja transport, koji je otežan i usporen", istaknuo je Andrej Romanić, direktor predstavništva tvrtke Patent u Republici Hrvatskoj.

Budući da je proizvodnja stočne hrane strateška djelatnost, proizvođači i distributeri stočne hrane uspijevaju proizvesti dovoljne količine, a nakon početnih problema s uvozom sirovina ili gotovih proizvoda zbog mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa na državnim granicama, ovoga je tjedna situacija ipak normalizirana.

Opskrba teče normalno

"Iako se proizvodnja u našoj kompaniji odvija na više kontinenata, opskrba naših kupaca teče normalno. Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da osiguramo dovoljne količine robe za tržište", naglasio je Ivica Matanić, direktor tvrtke Alltech Hrvatska.

Distributeri stočne hrane uspjeli su posljednjih dana u potpunosti normalizirati poslovanje i kompletno zadovoljiti sve veće potrebe tržišta.

"Prije desetak dana, na samom početku provođenja mjera za sprječavanje epidemije koronavirusa, imali smo velikih problema s uvozom iz Austrije. Sav je transport praktično bio zaustavljen, no sada se situacija normalizirala. Narudžbe na domaćem tržištu su veće za 40 posto, sve robe imamo u dovoljnim količinama i uspijevamo zadovoljiti sve potrebe", rekao nam je Zoran Vlahek, direktor tvrtke Schauman Agri.

Rekordne narudžbe

Zbog sve većih narudžbi proizvodnja je povećana i u tvrtki Fanon d.o.o. iz Petrijanca, koja ovih dana radi s čak 120 posto proizvodnih kapaciteta.

"Suočeni smo s rekordnim narudžbama. Radimo s povećanim kapacitetima 24 sata dnevno sedam dana u tjednu. Javljaju nam se novi kupci, uglavnom veliki sustavi koji su ostali bez sirovina, no uspijevamo zadovoljiti sve potrebe kupaca. Zahvaljujući automatiziranoj proizvodnji, u koju smo puno ulagali posljednjih godina, organizirali smo proizvodnju s dva tima, a isti model primjenili smo i u transportu naših proizvoda.

Upravo je logistika u početku provođenja mjera sprječavanja širenja koronavirusa bila naš najveći problem, zbog propisane mjere samoizolacije vozača naših kamiona. No, uspjeli smo riješiti i taj problem tako da sada nemamo problema ni s uvozom sirovina niti s plasmanom naših proizvoda", poručio je Mario Jarnjak, komercijalni direktor tvrtke Fanon.

Iako se situacija ovoga tjedna stabilizirala, proizvođači stočne hrane upozoravaju da bi problem mogao nastati ukoliko susjedne zemlje, prije svih Mađarska, Slovenija i Srbija, zabrane izvoz sirovina koje su potrebne našim proizvođačima stočne hrane, pa su stoga već upozorili i nadležne službe u našoj zemlji, kako bi se osigurale dovoljne količine sirovina i nesmetana proizvodnja ove strateške djelatnosti.


Tagovi

Stočna hrana Proizvodnja Distribucija Patent Alltech Schauman Agri Fanon


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]