Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 11.12.2008.

Odojci iz seljačkog uzgoja još uvijek jeftiniji od farmskih

UOČI PREDSTOJEĆIH BLAGDANA PONUDA ODOJAKA MANJA OD POTRAŽNJE - TISUP BILJEŽI RAST CIJENA

  • 2.785
  • 131
  • 0

U protekla dva tjedna TISUP bilježi blagi pad cijena živih svinja na stočnim sajmovima i otkupnim mjestima.

- Ponuda svinja u županijama kontinentalne Hrvatske osrednja je kao i potražnja, a prosječna je cijena 13,29 kn/kg. U odnosu prema razdoblju otprije dva tjedna cijene su niže za 0,30 posto, a u odnosu prema istom razdoblju lani više su za 32,77 posto.

I na tržištu Europske unije došlo je do blagog pada cijena svinjskih trupova E klase, međutim cijene u Hrvatskoj u odnosu prema EU više su za 57 posto. Prateći višegodišnji trend cijena za ovaj dio godine, kada se javlja trend stagnacije cijena i uzimajući u obzir razliku u cijeni između EU i RH moglo bi se očekivati da će u idućem razdoblju doći do ponovnog pada cijena svinja na domaćem tržištu. Osim toga, razloga za sniženje cijena ima i zbog dobre žetve jer cijene sirovina za stočnu hranu padaju, navodi TISUP.

Što se tiče cijene odojaka na domaćem tržištu zabilježen je rast cijena na stočnim sajmovima i u otkupu za 0,58 posto u odnosu prema cijenama otprije dva tjedna.

- Prosječna otkupna cijena iznosila je 15,48 kn/kg što je za 50,73 posto više nego prošle godine u isto vrijeme. Uz malo odojaka u ponudi, na tržištu je u proteklih nekoliko tjedana nastavljena povećana potražnja. Cijene odojaka iz tzv. seljačkog uzgoja u kontinentalnoj Hrvatskoj su se kretale od 14 do 17 kn/kg, dok su cijene farmskih odojaka bile od 18 do 20 kn/kg. Cijene odojaka u RH su i dalje više, i to za oko 26 posto u odnosu prema cijenama u EU. Zbog povećane potražnje i nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana, tijekom prosinca bi moglo doći do daljnjeg povećanja potražnje za odojcima, što bi moglo rezultirati i porastom cijena, navodi TISUP.

Z.Rupčić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od kiwija mi je napala neka bolest. Na jednoj grani lišće žuti i vene, a preostale dvije grane su u punoj (zdravoj) kondiciji. Ostali kiwiji su zdravi. Što bi to moglo biti i kako spasiti situaciju?