Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjska kuga
  • 27.09.2019. 13:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Nezavisni hrvatski seljaci traže hitnu reakciju državnog vrha zbog afričke svinjske kuge    

U NHS se pitaju što će biti ako se ASK pojavi i u zemljama iz kojih se uvozi 70 posto svinjskog  mesa u Hrvatsku? Naime, domaći proizvođači, nakon kalvarije domaćeg svinjogojstva, posljednjih nekoliko godina, sad pokrivaju 30 posto domaćeg tržišta svinjskim mesom.

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos
  • 1.095
  • 95
  • 0

Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) pozvali su u četvrtak predsjednicu države i hrvatsku Vladu da sazovu zajedničku sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost zbog, kako tvrde, alarmantne situacije u domaćem svinjogojstvu uzrokovane pojavom afričke svinjske kuge u hrvatskom susjedstvu.

Predsjednik NHS-a Mato Mlinarić na konferenciji za novinare u Bjelovaru ustvrdio je da Hrvatska trenutačno nema adekvatan sustav prevencije te bolesti, koja nije opasna za ljude, ali ako se pojavi među svinjama, nema im lijeka, već sve moraju biti neškodljivo uklonjene i farma zatvorena.

Kalvarija domaće svinjokolje  

"Afrička svinjska kuga (ASK) danas je u našem susjedstvu, potvrđena je u Srbiji i Mađarskoj, a naši veterinari kao da se trude da se pojavi i u Hrvatskoj. Oni nemaju preventivne mjere koje će spriječiti pojavu svinjske kuge, nego su samo znali napraviti kategorizaciju prema kojoj 90 posto naših farmera, obiteljskih gospodarstva, nema pravo na naknadu štete ako se ta bolest pojavi i moraju ukloniti sve svinje", rekao je Mlinarić.

Zbog prijetnje Afričke svinjske kuge i nova pravila za svinjokolju

Dodao je kako je najgore to što se, ako se utvrdi svinjska kuga, u krugu od deset kilometara obustavlja sav promet svinjama, a tradicionalne svinjokolje neće biti ove godine bez nazačnosti veterinara, koji moraju vidjeti svinje, prije svinjokolje. "Naravno, obvezni pregled mesa na trihinelu ostaje, a možda bi se oba postupka mogla objediniti i tako skinuti još jedan namet s vrata proizvođača, koji se stavljaju pred svršeni čin", upozorio je Mlinarić.

"Znate li što znači zaustaviti svinjokolju u Slavoniji? Pa to je izvan pameti, jer je to zadnji čavao u seljački lijes. Vlada i naši veterinari u ovom trenutku nemaju rješenje da izađu na teren i onima koji se bave proizvodnjom svinja kažu koje preventivne mjere poduzeti, jer tko ima potrebne barijere, a koji oni spominju. Umjesto toga, kažu da će svakomu tko pronađe divlju svinju s afričkom svinjskom kugom dati 100 kuna", ogorčeno je poručio Mlinarić.

U NHS se pitaju što će biti ako se ASK pojavi i u zemljama iz kojih se uvozi 70 posto svinjskog  mesa u Hrvatsku? Naime, domaći proizvođači, nakon kalvarije domaćeg svinjogojstva, posljednjih nekoliko godina, sad pokrivaju 30 posto domaćeg tržišta svinjskim mesom.

Slobodni od klasične svinjske kuge

S druge strane, Hrvatska je dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge, čime se ukidaju sve mjere zabrane stavljanja živih svinja i proizvoda mesa od svinja na tržište EU s cjelokupnog teritorija Hrvatske, a koje su bile uvedene  još 2013. godine, izvjestilo je u četvrtak Ministarstvo  poljoprivrede.

Na sjednici Stalnog odbora Europske komisije za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje održanoj 25. rujna prihvaćena je odluka o ukidanju svih ograničenja u prometu svinja iz Republike Hrvatske, uvedenih 2013. godine. Rezultat je to dugogodišnje provedbe sveobuhvatnih veterinarskih mjera nadziranja, kontrole i iskorjenjivanja te bolesti u populaciji domaćih i divljih svinja. 

Hrvatska dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge

Klasična svinjska kuga osobito je opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja. Posljednji takav slučaj u domaćih svinja u Hrvatskoj je potvrđen u ožujku 2008. godine, podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Novom će odlukom, kako objašnjavaju, biti ukinute sve mjere zabrane stavljanja živih svinja te proizvoda od mesa svinja na tržište EU-a s cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Nezavisni hrvatski seljaci NHS Mato Mlinarić Svinokolja


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]