Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klasična svinjska kuga
  • 26.09.2019. 12:00

Hrvatska dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge

Nakon gotovo 11 godina provedbe mjera za iskorjenjivanje klasične svinjske kuhe u Hrvatskoj ispunjeni su svi uvjeti koji su bili nužni za ukidanje mjera regionalizacije i stjecanje statusa RH kao zemlje slobodne od KSK.

Foto: Pixabay/PublicDomainImages
  • 1.114
  • 218
  • 0

Hrvatska je dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Kako objašnjavaju, na sjednici Stalnog Odbora Europske komisije za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje održanoj 25. rujna 2019. godine usvojena je odluka o ukidanju svih ograničenja u prometu za svinje iz Republike Hrvatske, uvedena 2013. godine.

Rezultat je to, kažu, dugogodišnje provedbe sveobuhvatnih veterinarskih mjera nadziranja, kontrole i iskorjenjivanja ove bolesti u populaciji domaćih i divljih svinja.  Klasična svinjska kuga je osobito opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja čiji je zadnji slučaj u domaćih svinja u Hrvatskoj potvrđen u ožujku 2008. godine.

Ukidaju se sve mjere zabrane 

"Novom Odlukom u potpunosti će biti ukinute sve mjere zabrane stavljanja živih svinja te proizvoda od mesa svinja na tržište EU sa cjelokupnog teritorija RH. Europska komisija je usvajanjem izmjene Odluke 2013/764  priznala Hrvatskoj slobodni status od klasične svinjske kuge. Odluka stupa na snagu objavom u službenom glasilu EU, a isto se očekuje do kraja godine. Hrvatska je u kolovozu 2019. podnijela i zahtjev za dodjelom statusa zemlje slobodno od klasične svinjske kuge Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja (OIE), što očekujemo u svibnju 2020. godine. Riječ je o opsežnom postupku koji će omogućiti našim proizvođačima izvoz mesa i mesnih proizvoda od svinja i u treće zemlje (one izvan EU)", kažu iz Ministarstva. 

Podsjećaju, Hrvatska je od ulaska u Europsku uniju, država članica na koju se primjenjuju tzv. mjere regionalizacije, odnosno mjere zabrane i ograničenja prometa za svinje, svinjsko meso i proizvode od svinjskog mesa za područje četiri hrvatske županije: Brodsko-posavsku, Karlovačku, Sisačko-moslavačku i Vukovarsko-srijemsku županiju. S obzirom na primjenu ovih mjera, Hrvatskoj je također u potpunosti bilo onemogućeno stavljanje u promet svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa u treće zemlje, obzirom da  nadležna tijela trećih zemalja uglavnom ne priznaju mjere regionalizacije, već su za cijelu državu primjenjivali status "zaražena“.

I dalje su na snazi mjere prevencije unosa virusa afričke svinjske kuge 

Nakon gotovo 11 godina provedbe mjera za iskorjenjivanje KSK u Hrvatskoj ispunjeni su svi uvjeti koji su bili nužni za ukidanje mjera regionalizacije i stjecanje statusa RH kao zemlje slobodne od KSK, naglašavaju iz Ministarstva. 

"Ukidanje regionalizacije i dodjela statusa zemlje službeno slobodne od klasične svinjske kuge veliko je priznanje Hrvatskoj za uložene napore u provedbi veterinarskih mjera te ima neizmjeran značaj za svinjogojsku proizvodnju u Hrvatskoj", izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković i apelira na naše svinjogojce da se pridržavaju biosigurnosnih mjera radi prevencije unosa virusa afričke svinjske kuge u našu zemlju.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u svinjogojstvu je u 2018. prisutan rast proizvodnje, što je vidljivo u povećanju prirasta svinja za 5,8% (u 2017. godini prirast svinja iznosio je 149.865 tona, a u 2018. godini 158.611 tona) te u povećanju broja oprašenih odojaka za 3,3%, odnosno za 48 tisuća grla. Ukupan broj zaklanih svinja u porastu je za 6,8% te neto težina zaklanih svinja za 8,6%. Ukupan izvoz svinja porastao je za čak 25,7% u 2018. godini, u odnosu na prethodnu, zaključuje se u priopćenju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Klasična svinjska kuga Slobodna zemlja Hrvatska Marija Vučković Uzgoj svinja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]