Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reciklaža
  • 13.01.2023. 09:00
  • Istarska, Pula

Nema bolje reciklaže: Božićna drvca "rješavaju" koze

Koze uživaju u aromatičnom okusu zelenih iglica, a kako iglice blagotvorno djeluju na probavu ovih životinja i pozitivno utječu na okus sira, korist je višestruka, kaže direktor komunalne tvrtke Pula Herculanea.

Foto: Grad Pula
  • 777
  • 167
  • 0

Najprije je rasla u šumi, zatim ukrašavala domove i na kraju postala hrana za koze od kojih dobivamo hranu, pojasnio je koristan način "reciklaže" božićnih jelki, direktor tvrtke za komunalne usluge Pula Herculanee, Robi Fuart.

Naime, kako je objavila gradska uprava, drvca se nakon blagdana doniraju za hranidbu koza. Prošle su godine probno donirali dio jelki koje su, kažu, na farmi postale "pravi hit“ te su ih rado i detaljno pobrstile.

"Iako ih je bilo moguće odložiti i zbrinuti s ostalim 'zelenim otpadom' i ove godine odvozimo ih na Stanciju Kumparička u Cokune. Njihove koze uživaju u aromatičnom okusu zelenih iglica, a kako iglice blagotvorno djeluju na probavu ovih životinja i pozitivno utječu na okus sira, korist je višestruka", naglasio je Fuart.

Aleš Winkler: Na prvom mjestu je skrb o kozama, potom sirana, a tek onda turizam

Jučer, 12. siječnja, dovezeno je prvih 30-ak jelki koje nemaju korijenje, a s donacijom se nastavlja dok traje akcija prikupljanja. Borove koje im građani doniraju s korijenjem, Herculanea će posaditi na pulskim zelenim površinama kao i prethodnih godina.

"Pozivamo sve građane da nastave s odlaganjem svojih jelki u blizini spremnika za otpad na svome području kao i na reciklažnom dvorištu u Valmadama, a Pula Herculanea će ih prikupljati do 20. siječnja i odvesti na 'reciklažu' cokunskim kozama", zaključuju iz Grada Pule. 

Koliko koze uživaju, vidljivo je i u videu kojeg su objavili. 

? ???? ?? ????? ????? ????č??? ??ž?ć?? ????? ?? ? Potaknuti sličnim praksama u inozemstvu u trgovačkom društvu Herculanea božićna drvca nakon blagdana doniraju Stanciji Kumparička za prehranu koza. Herculanea je prošle godine probno donirala jedan dio božićnih jelki koje su na farmi postale „pravi hit“ te su ih koze rado i detaljno pobrstile. ? „Iako ih je bilo moguće odložiti i zbrinuti s ostalim „zelenim otpadom“ Pula Herculanea i ove godine odvozi prikupljene jelke na stanciju Kumparička u Cokune. Naime, njihove koze uživaju u aromatičnom okusu zelenih iglica, a kako iglice blagotvorno djeluju na probavu koza i pozitivno utječu na okus sira, korist je višestruka. Jelka je najprije rasla u šumi, zatim ukrašavala domove za božićno-novogodišnje blagdane i na kraju postala prehrana za koze od kojih dobivamo hranu“, rekao je direktor Herculanee Robi Fuart. ?‍? Danas je na stanciju u Cokunima dovezano prvih 30-ak jelki koje nemaju korijenje, a s donacijom se nastavlja dok traje akcija prikupljanja. Popularne „borove“, koje im građani doniraju s korijenjem, Herculanea će posaditi na pulskim zelenim površinama kao i prethodnih godina. ? Pozivamo sve građane da nastave s odlaganjem svojih jelki u blizini spremnika za otpad na svome području kao i na reciklažnom dvorištu u Valmadama, a Pula Herculanea će ih prikupljati do 20. siječnja 2023. godine i odvesti na „reciklažu“ cokunskim kozama. ????? ? Incoraggiata da pratiche simili all'estero, la Herculanea dona alberi di Natale dopo le vacanze a Stancija Kumparička per nutrire le capre. ?? ℹ️ https://www.pula.hr/hr/novosti/detail/24671/koze-na-farmi-brste-odbacene-bozicne-jelke/

Objavljuje Grad Pula u Četvrtak, 12. siječnja 2023.

Tagovi

Božićna drvca Hranidba koza Stancija Kumparička Reciklaža Grad Pula


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]