Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dopunska hranidba
  • 12.09.2020. 16:30

Mrkva, krumpir i tikve odlična su dopuna u hranidbi krava

Pojedino povrće može poslužiti kao odlična dopuna u hranidbi goveda, posebice u zimskom razdoblju radi pozitivnog učinka stimulacije probavnih procesa.

Foto: Bigstock/lubomira08
  • 560
  • 369
  • 0

Ako ste se nekada zapitali jedu li krave povrće i koje, odgovor je da i to najčešće iz skupine korjenasto gomoljastih vrsta. Pojedino može poslužiti kao odlična dopuna u hranidbi goveda posebice u zimskom razdoblju radi pozitivnog učinka stimulacije probavnih procesa. Korjenasto i gomoljastvo povrće ima jako visoku razinu probavljivosti, manje celuloze i izuzetnu voluminoznost sa sadržajem vode i do 90 posto, koje ove životinje rado konzumiraju.

No, služe samo kao dopuna u hranidbi zbog izuzetno niske razine masti i proteina i zbog toga se u obrok dodaje u manjim količinama. Očišćene, sirove i narezane na komadiće, poželjno ih je u obrok postepeno dodavati od oko dva do tri kilograma dnevno.

Krave rado konzumiraju krumpir, mrkvu, tikve

Bjelančevine predstavljaju temelj hranidbe krava u proizvodnji mlijeka, stoga njihov poželjan aminokiselinski sastav, ima direktan pozitivan utjecaj. Dodavanjem krumpira u obrok, pospješuje se proizvodnja s obzirom da on u svom proteinskom sastavu sadrži aminokiseline lizin i metionin koje su po sadržaju jednake i s nekim animalnog porijekla. Pitanje je jedino davati sirov ili kuhani krumpir. Sirovi se najčešće daje u jesenskom periodu, očišćen od ostataka zemlje koji može, ali i ne mora biti oguljen. Onaj koji je proklijao ili je pozelenio se kuha i kao takav se daje stoci. Krumpir se uvodi postepeno, tri do četiri kilograma dnevno. Svako pretjerano davanje izaziva dijareju.

Kako sirova i prerađena soja utječu na hranidbu krava i proizvodnju mlijeka

Mrkva je odličan izvor betakarotena. U pripremi za obrok potrebno ju je dobro narezati na sitne komade, da ne bi došlo do začepljenja jednjaka. Do pet kilograma dnevno svježe očišćene mrkve sasvim je dovoljno za odraslo muzno grlo u laktaciji. Svako pretjerivanje u količinama, može dovesti do neželjenih učinaka acidoze.

Jestivi dio tikve/bundeve sadrži i do 80 posto vode, 7% ugljikohidrata, vrlo malo bjelančevina i masti te minerale, od kojih se izdvaja kalij. Uz navedene sastojke, također sadrži i brojne vitamine. Posebno je bogata provitaminom A, vitaminima B1, B2, C što izuzetno povoljno djeluje na metabolizam i opće zdravlje krava. Koristi se u sirovom stanju ili kuhana, a po hranjivoj vrijednosti slična je stočnoj repi.

Davati povrće u svježem stanju

Bilo koje od sočnih voluminoznih krmiva, naročito iz skupine korjenasto gomoljastih vrsta koje sadrže jako veliki postotak vode, poželjno je davati u svježem stanju. Svako skladištenje i čuvanje zbog visokog postotka vlage, dovodi do gubljenja hranjivih tvari, brzog kvarenja i propadanja.

Što je zeleni krmni slijed i zašto je važan u hranidbi muznih krava

Prvi znaci kvarenja krumpira, mrkve, tikve ili drugog korjenastog povrća znak je da iste treba odstraniti i ni u kojem slučaju davati životinjama. Ako se na primjer siliraju i čuvaju za zimu ili pravilno uskladište za nastupajuće hladne dane, imaju puni kapacitet djelovanja kao dopunski obrok suhim voluminoznim krmivima.


Tagovi

Hranidba krava Dopunska hranidba krava Povrće u hranidbi krava Korjenasto gomoljasto povrće Voluminozna krmiva Suha voluminozna krmiva


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]