Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarski sektor
  • 10.05.2022. 14:50

Mljekari u strahu od visokih cijena inputa, nedostatka radne snage i tržišnih poremećaja

Radit će se na iznalaženju dodatnih mogućnosti kako bi se spriječio pad broja mliječnih krava, čulo se u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku s predstavnicima mljekarskog sektora.

Foto: Bigstock/piyaphunjun
  • 1.074
  • 331
  • 0

Predstavnici mljekarskog sektora na sastanku su s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković iznijeli svoje viđenje trenutnih okolnosti, problematizirajući povećanje cijena inputa u proizvodnji, nedostatak radne snage, kao i tržišne poremećaje s kojima se svakodnevno susreću te su izrazili bojazan od potencijalnih daljnjih povećanja cijena energenata.

U prvom redu razgovaralo se o mogućnostima podrške za osiguravanje opstojnosti ovog sektora. U tom kontekstu rečeno je da će javni sektor i svi dijelovi lanca od proizvođača preko prerađivača do trgovaca zajednički raditi na iznalaženju dodatnih mogućnosti kako bi se spriječio pad broja mliječnih krava.

Predstavnici sektora istaknuli su kako će u narednom periodu prioritizirati jačanje lanaca proizvodnje i opskrbe hranom na svim budućim investicijskim natječajima te je najavljen nastavak dijaloga i međuresorni sastanci u cilju jačanja konkurentnosti sektora i veće otpornosti na krize kojima je izložen.

Financijska omotnica vrijedna 149 milijuna kuna

"Ministarstvo poljoprivrede je kroz Program ruralnog razvoja, putem proizvodno vezanih potpora za krave u proizvodnji mlijeka, osiguralo financijsku omotnicu preko 149 milijuna kuna, za krave dojilje preko 48 milijuna kuna, dok je ukupna proizvodno vezana potpora za stočarstvo 326 milijuna kuna", priopćili su iz Ministarstva nakon održanog sastanka.

Za dobrobit životinja u sektoru govedarstva, navode, ukupan iznos raspoloživih sredstava viši je od 121 milijun kuna, a kroz potpore male vrijednosti za mliječne krave izdvojeno je 51 milijun kuna. 

Za razvoj sektora mljekarstva 601 milijun kuna godišnje sve do 2030.?

U tijeku je Natječaj vrijedan 30 milijuna kuna za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš te povećanja plodnosti tla. Riječ je o nastavku ulaganja u sektor mliječnog govedarstva, s obzirom na to da su prihvatljivi isključivo korisnici koji su podnijeli zahtjev za potporu za prihvatljiva ulaganja na Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" - ulaganja u sektor mliječnog govedarstva.

Također, završeno je javno savjetovanje za Nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine, koji sadrži strateške ciljeve, prioritete i mjere koje će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u narednom razdoblju.


Tagovi

Sastanak Mljekarstvo Marija Vučković Ministarstvo poljoprivrede Financijska omotnica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Arheološka senzacija: Renovirao vinski podrum pa pronašao kosti mamuta

Austrijski vinar koji je renovirao svoj vinski podrum došao je do nesvakidašnjeg otkrića - kostiju prapovijesnih mamuta, piše BBC.  Istraživači s Austrijskog arheološkog...

Više [+]