Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 09.03.2022. 16:00

Započela isplata potpora za dobrobit životinja vrijedna 250 milijuna kuna

U prva dva mjeseca 2022. hrvatskim poljoprivrednicima isplaćeno je 1,4 milijarde kuna, kažu iz Ministarstva poljoprivrede. Kada očekivati isplatu ostalih potpora?

Foto: Bigstock/mulderphoto
  • 4.610
  • 483
  • 0

Samo u prva dva mjeseca ove godine iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj isplaćeno je više od 601 milijun kuna, odnosno 333 milijuna kuna kroz IAKS mjere te 268 milijuna kuna kroz non-IAKS mjere, dok je u okviru izravnih potpora isplaćeno više od 640 milijuna kuna, uz ostale potpore, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Kako navode, u spomenutom je razdoblju hrvatskim poljoprivrednicima isplaćeno 1,4 milijarde kuna.

Naime, realizirane su isplate za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje, potpora za mlade poljoprivrednike, duhan te plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13).

"Na račune više od 100 tisuća poljoprivrednika će se kroz sve oblike izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja ove godine isplatiti ukupno 4,2 milijarde kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2021. godini", napominju.

Kada očekivati ostale potpore?

Počela je isplata potpore za dobrobit životinja (Mjera 14) kroz koju će se poljoprivrednicima isplatiti iznos od 250 milijuna kuna, a tijekom ožujka i travnja započet će isplata i za proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, maslinovo ulje te očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina, Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene (Mjera 10), Ekološki uzgoj (Mjera 11), proizvodno vezana potporu za tov junadi te potpora za rasplodne krmače.

Također, u završnom dijelu odobravanja isplate slijedi isplata preostalih potpora te poravnanje računa za sve potpore, pri čemu je planirana isplata u iznosu oko 400 milijuna kuna.


Tagovi

Isplata Potpore Ministarstvo poljoprivrede Dobrobit životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]