Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 09.03.2022. 16:00

Započela isplata potpora za dobrobit životinja vrijedna 250 milijuna kuna

U prva dva mjeseca 2022. hrvatskim poljoprivrednicima isplaćeno je 1,4 milijarde kuna, kažu iz Ministarstva poljoprivrede. Kada očekivati isplatu ostalih potpora?

Foto: Bigstock/mulderphoto
  • 4.553
  • 482
  • 0

Samo u prva dva mjeseca ove godine iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj isplaćeno je više od 601 milijun kuna, odnosno 333 milijuna kuna kroz IAKS mjere te 268 milijuna kuna kroz non-IAKS mjere, dok je u okviru izravnih potpora isplaćeno više od 640 milijuna kuna, uz ostale potpore, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Kako navode, u spomenutom je razdoblju hrvatskim poljoprivrednicima isplaćeno 1,4 milijarde kuna.

Naime, realizirane su isplate za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje, potpora za mlade poljoprivrednike, duhan te plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13).

"Na račune više od 100 tisuća poljoprivrednika će se kroz sve oblike izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja ove godine isplatiti ukupno 4,2 milijarde kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2021. godini", napominju.

Kada očekivati ostale potpore?

Počela je isplata potpore za dobrobit životinja (Mjera 14) kroz koju će se poljoprivrednicima isplatiti iznos od 250 milijuna kuna, a tijekom ožujka i travnja započet će isplata i za proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, maslinovo ulje te očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina, Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene (Mjera 10), Ekološki uzgoj (Mjera 11), proizvodno vezana potporu za tov junadi te potpora za rasplodne krmače.

Također, u završnom dijelu odobravanja isplate slijedi isplata preostalih potpora te poravnanje računa za sve potpore, pri čemu je planirana isplata u iznosu oko 400 milijuna kuna.


Tagovi

Isplata Potpore Ministarstvo poljoprivrede Dobrobit životinja


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.