Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 22.04.2023. 15:00

Lokalnim klaonicama i višim cijenama mesa do dobrobiti životinja?

Europski revizorski sud objavio je podatke o transportu životinja unutar EU i izvan nje. Što su zaključili i kakva rješenja predlažu?

Foto: Depositphotos/sanddebeautheil
  • 1.155
  • 64
  • 0

Svake se godine milijarde goveda, svinja, ovaca, koza, peradi te konja prevoze unutar EU-a i izvan nje za potrebe rasploda, tova ili klanja jer poljoprivrednici i proizvođači mesa nastoje iskoristiti regionalne razlike u troškovima kako bi ostvarili dobit. 

Razlike u troškovima 

Razlike u troškovima rasploda, tova ili klanja među regijama razlog su što svake godine milijarde goveda, svinja, ovaca, koza, peradi te konja prevoze unutar EU i izvan nje. 

Međutim, više od trećine ovog transporta traje dulje od osam sati i ne poštuju se uvijek standardi dobrobiti životinja, pokazalo je istraživanje Europskog revizorskog suda (ERS) koji u svom priopćenju postavlja pitanja prikladnosti tih standarda te komentiraju kako bi ih donositelji EU politika trebali razmotriti u okviru predstojećeg preispitivanja pravila EU-a.  

Pojašnjavaju da stočarski uzgoj nije jednako rasprostranjen u različitim zemljama i regijama EU-a te da se poljoprivredna gospodarstva obično specijaliziraju za jednu vrstu životinja ili jednu fazu proizvodnje. 

Osim toga, postoji tendencija prema smanjenju broja poljoprivrednih gospodarstava i klaonica uz istodobno povećanje njihove veličine. U tom kontekstu poljoprivrednici i proizvođači mesa nastoje u najvećoj mogućoj mjeri smanjiti troškove proizvodnje i klanja, ostvariti najveće moguće prihode i optimizirati ekonomiju, ali tako da koriste razlike u troškovima među državama članicama. Na taj način se potiče transport, posebno u slučajevima u kojima troškovi prijevoza čine mali dio maloprodajne cijene mesa.  

"Prijevoz živih životinja na velike udaljenosti može imati štetne učinke na njihovu dobrobit", izjavila je Eva Lindström, članica ERS-a zadužena za ovaj pregled. Ona upozorava na to da bi prijevoznici mogli iskoristiti rupe u zakonu koje proizlaze iz različitih nacionalnih sustava sankcija.

Naprimjer, mogu se odlučiti za dužu rutu kako bi izbjegli prolazak kroz zemlje koje su strože provedbi EU pravila i imaju strože sankcije. Kršenje pravila ujedno može financijski pogodovati proizvođačima, primjerice, kad je riječ o prijevozu životinja koje nisu za to sposobne. 

Trećina transporta traje dulje od osam sati (Foto: Depositphotos/Fahroni)

Lokalne i pokretne klaonice jedno od rješenja

Revizori kao rješenje, osim smanjenjem broja i duljine poutovanja te boljim uvjetima, vide i u obavljanju klanja bliže mjestu proizvodnje i to upotrebom lokalnih i pokretnih klaonica, što bi bilo prihvatljivije i za okoliš. 

Potrošači također imaju važnu ulogu u poticanju promjena. Tako se u jednoj anketi pokazalo da su neki spremni platiti više za mesne proizvode, ali samo ako su obaviješteni o dobrim uvjetima u pogledu dobrobiti životinja. Revizori poručuju da bi se pružanjem boljih informacija potrošačima pomoglo u donošenju informiranih odluka o kupnji. To bi se moglo činiti s pomoću sustava EU-a za označavanje dobrobiti, što bi donijelo veću transparentnost i usklađenost diljem Unije. 

Nova bi pravila u konačnici mogla biti prilika za promicanje strukturnih promjena za prijelaz na održiviji lanac opskrbe hranom. Na taj bi se način proizvođače i potrošače poticalo na održivo ponašanje. 

Donositelji politika EU-a mogli bi razmotriti uključivanje patnje životinja u troškove prijevoza i cijene mesa.  

Iskoristiti tehnologiju

No, ističu i da su podaci o prijevozu u EU-u fragmentirani te da EK ne raspolaže cjelovitim i centraliziranim pregledom. Naglašavaju da bi se informacijska tehnologija i tehnološki napredak mogli bolje iskoristiti u tom području. Primjerice, IT sustavom na razini EU-a za praćenje moglo bi se doprinijeti centraliziranju podataka te bi se kamerama i senzorima mogla pratiti premještanja i mjeriti dobrobit.  

Treba ponoviti kako životinje u prijevozu mogu patiti od gladi, žeđi, vrućine te nedostatka prostora i odmora. Tijekom svojeg životnog vijeka jedna životinja može se prevoziti nekoliko puta pa su tako svinje tovljene i zaklane u Njemačkoj često oprašene u Danskoj ili Nizozemskoj, dok su goveda oteljena u Francuskoj, Irskoj ili Litvi često tovljena i zaklana u Španjolskoj ili Italiji. 

Što transport traje duže to je veća mogućnost zaraze životinja

Većina ove trgovine među državama članicama odvija se cestom. Prema dostupnim podatcima 63 % prijevoza životinja u razdoblju 2017. – 2021. činila su kratka putovanja u trajanju do osam sati, zatim duga putovanja (33 %) i vrlo duga putovanja dulja od 24 sata (4 %). 

Posljednjih godina građani EU-a sve su više zabrinuti za ovaj problem. Parlament je osnovao istražni odbor za zaštitu životinja tijekom prijevoza. Zajednička poljoprivredna politika dosad nije bila usmjerena na ovu temu, no, najavljuje se kako Komisija do kraja ove godine namjerava predložiti izmjenu pravila o njihovoj dobrobiti. 


Tagovi

Prijevoz životinja Dobrobit životinja Eva Lindström Europski revizorski sud Patnja životinja Rupe u zakonu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.