Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Debeli konji
  • 04.12.2019. 18:00

Konji sve masniji: Uzrok klimatske promjene i moderan način života

Gillies Moffat, direktor veterinarskog centra u Hampshireu, upozorava da je značajan postotak konja koji imaju prekomjernu težinu zbog niza modernih "socioekonomskih pritisaka", uključujući klimatske promjene.

Foto: Pixabay/castelguard
  • 589
  • 69
  • 0

Problema s prekomjernom težinom uzrokovanim današnjim životom nemaju samo ljudi. Tu su kućni ljubimci poput pasa i mačaka, koji imaju obilje hrane, a istovremeno nisu dovoljno aktivni.

Za perad i svinje je uobičajeno da ih tovimo. Nažalost, mnogi uzgajivači su neodgovorni pa u što kraćem roku žele postići što veću kilažu. 

Konji postaju deblji zbog obilja trave 

No, za konje nitko nikada ne bi rekao da će i na njih utjecati današnji način života koji se može svesti pod jedan nazivnik - klimatske promjene. A klimatske promjene (više prosječne temperature i veća količina oborina) dovele su do obilja trave zbog čega konji postaju sve deblji. 

Gillies Moffat, direktor veterinarskog centra u Hytheu, u britanskom Hampshireu, upozorava da je značajan postotak konja koji imaju prekomjernu težinu zbog niza modernih "socioekonomskih pritisaka", uključujući klimatske promjene, navodi Daily Telegraph.  

Krave koje nose VR naočale daju više kvalitetnijeg mlijeka

Ovaj zaključak je donesen nakon što je Britanska veterinarska asocijacija konja (BEVA) u istraživanju na 792 konja utvrdila da je njih 31% prekomjerne težine. Veterinari su kao razlog u 48% slučajeva naveli nedostatak štala i ograđenih pašnjaka. 

Preporuke za držanje i hranidbu konja

Preporuke su držati konje na ograđenim pašnjacima s ograničenom količinom trave te davanje prilagođene prehrane. 

No, tu je i još jedan razlog - radno vrijeme vlasnika. Naime, vlasnici konja rade dulje radno vrijeme, često i vikendom te nemaju vremena za druženje, jahanje i treniranje konja. 

Veterinari predlažu ograđivanje prostora, praćenje unosa količine hrane tako što će vlasnici hranu vagati, ali i veću aktivnost konja - na dobrobit i životinja i vlasnika. 


Tagovi

Debeli konji Hranidba konja Obilje trave Klimatske promjene Prekomjerna težina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]