Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • VR naočale za krave
  • 01.12.2019. 18:00
  • Moskva, Rusija

Krave koje nose VR naočale daju više kvalitetnijeg mlijeka

Radi se o globalnom trendu informatizacije i u poljoprivrednom sektoru. Ruski proizvođači mlijeka ne zaostaju za svjetskim standardima te su spremni ponuditi tržištu nova rješenja.

Foto: msh.mosreg.ru
  • 1.646
  • 449
  • 0

Krava na zelenom pašnjaku, obasjana suncem, pase mirisnu travu i udiše svjež planinski zrak - ovako svi zamišljamo prirodni uzgoj krave koja će dati ukusno mlijeko i meso. 

Stvarnost za većinu krava, a onda i nas potrošača je uglavnom drugačija. Krave se uglavnom uzgajaju u zatvorenim ili poluotvorenim farmama, na nekoliko kvadratnih metara, okružene sivim betonom. 

No, kako je znanost pokazala da sretne krave daju finije i kvalitetnije mlijeko i meso, ruski su se poljoprivrednici udružili sa IT sektorom te osmislili VR naočale koje kravama prikazuju virtualnu stvarnost - zelene pašnjake pune sunca. 

VR naočale promovira moskovsko Ministarstvo poljoprivrede i hrane

Prototip naočala za virtualnu stvarnost testiran je na farmi u Moskovskoj regiji radi poboljšanja uvjeta za krave. Radi se o globalnom trendu informatizacije i u poljoprivrednom sektoru. Ruski proizvođači mlijeka ne zaostaju za svjetskim standardima te su spremni ponuditi tržištu nova rješenja, stoji na stranicama Ministarstva poljoprivrede i hrane Moskovske regije. 

Uz uobičajene uvjete držanja stoke, sve se više obraća pažnja na emocionalno stanje životinja. Primjeri mliječnih farmi po svijetu pokazuju da se količina, ali i kvaliteta mlijeka povećava u mirnoj atmosferi. 

Tako američki farmeri u štale ugrađuju automatske rotirajuće četke koje "glume" masera. U ovom ministarstvu kažu kako se u Europi koriste robotski sustavi kako bi osigurali stoci što više slobode kretanja. U moskovskim predgrađima proizvođači kravama puštaju klasičnu glazbu

Jedinstven program simulacije ljetnog polja

Na Sveučilištu Wageningen u Nizozemskoj proučavali su okolišne uvjete te je zaključeno da oni imaju značajan utjecaj na zdravlje krava, ali i na kvalitetu i količinu proizvedenog mlijeka. Ovo otkriće potvrđuju i istraživači Škotskog ruralnog fakulteta. Na temelju intervjua s poljoprivrednicima koji koriste različite sustave za poboljšanje dobrobiti stoke, zaključeno je kako takvi uvjeti imaju pozitivan učinak na kvalitetu mlijeka. 

Programeri studija virtualne stvarnosti u suradnji s veterinarima i savjetnicima iz proizvodnje prilagodili su VR-naočale za ljude, uzimajući u obzir strukturne značajke glave krava. Na temelju brojnih studija vida goveda, pokazujući kravama koje bolje percipiraju nijanse crvenog dijela spektra i slabije zelene i plave tonove, tvorci virtualne stvarnosti stvorili su jedinstven program simulacije ljetnog polja.

Poboljšana tehnologija trebala bi utjecati na cijelu industriju. Tijekom prvog testa stručnjaci su zabilježili smanjenje anksioznosti i porast cjelokupnog emocionalnog raspoloženja stada. Utjecaj VR naočala na proizvodnju mlijeka krava pokazat će se daljnjom sveobuhvatnom studijom. 


Tagovi

VR naočale Simulacija Kvaliteta mlijeka Količina mlijeka Tehnologija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.