Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plutajuća goveda
  • 29.04.2023. 10:30

Koliko je u Hrvatskoj tzv. plutajućih goveda?

Veterinarski pregled prošle je godine obuhvatio 34.814 gospodarstava te su evidentirana sva ažuriranja u bazi podataka Jedinstvenog registra goveda (JRG).

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 3.676
  • 213
  • 0

Broj tzv. plutajućih goveda u Hrvatskoj znatno je smanjen.

Prema podacima koje smo dobili od Ministarstva poljoprivrede, na dan 1. lipnja 2022. u bazi podataka Jedinstvenog registra goveda (JRG) bilo ih je 60.960. Do 31. prosinca prošle godine, evidentirana su sva ažuriranja u bazi podataka te je broj bio 24.460 - onih goveda čiji premještaj odnosno dolazak na lokaciju premještanja nije zabilježen.

Rezultat je to veterinarskog pregleda obavljenog na svim registriranim objektima na području Sisačko-moslavačke županije, te općina Kravarsko i Pokupsko na području Zagrebačke županije, ali i na svim registriranim objektima na području cijele Hrvatske na kojima su utvrđena u bazi podatka određene nesukladnosti kao npr. plutajuća goveda kao i onima na kojima su utvrđene nesukladnosti vezane uz kontrolu provedbe Pravilnika o višestrukoj sukladnosti te na onima gdje nije nikada obavljen Veterinarski pregled gospodarstva.

Njime je za 36.500 goveda utvrđeno kako se ne nalaze na pregledanom gospodarstvu te su u bazi označena kao privremeno izlučena, budući da je utvrđeno kako ih na pregledanoj farmi na kojoj su se vodila kao plutajuća zaista i nema, a odlazni posjednik je svoju obvezu uredno izvršio prijavljujući odlazak.

Pregledano 34.814 gospodarstava

"Grla koja nisu pronađena dobila su status izlučenih u bazi podataka te je na taj način smanjen broj plutajućih goveda", objašnjavaju dodajući da se većina nastalih "plutajućih" riješi, jer subjekti, ipak i nakon isteka propisanoga roka, registriraju premještanje. 

Kažu nam i da se dio rješava zakašnjelim upisom dolaska, a preostale rješavaju veterinari i veterinarska inspekcija nadzorom objekta koji je u prijavi premještanja naveden kao dolazni objekt. Ukoliko se utvrdi da je govedo na dolaznom objektu izdaje se nalog za upis u Jedinstveni registar domaćih životinja, a ako se utvrdi da ga nema, u JRDŽ-u se govedo označi kao neaktivno.

Pregled se inače odvijao od 1. lipnja do 30. studenoga 2022. te je pregledano 34.814 gospodarstava, a troškovi navedenoga ukupno su iznosili 10.874.986 kn ili 1.443.358,68 EUR.

Podaci vezani uz plutajuća goveda. Izvor: Ministarstvo poljoprivrede 

Službene kontrole u području zdravlja životinja, odnosno u području premještanja temeljem Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja (NN 52/21) provodi Državni inspektorat.

Prekršajne odredbe vezane uz utvrđene nesukladnosti prilikom premještanja životinja, propisane su člankom 103. Zakona o zdravlju životinja (NN 152/22 i 154/22).

Goveda na klanju plutaju samo na papiru

Iz Ministarstva poručuju i da su svi pregledi evidentirani u njihovoj bazi podataka i dostupni svim nadležnim tijelima RH. Isto tako svi podaci o izlučenim govedima spremljeni su u bazi podataka Jedinstveni registar goveda i dostupni i subjektima i svim nadležnim tijelima.


Tagovi

Plutajuća goveda Veterinarski pregled Baza podataka Jedinstveni registar goveda Ažuriranje baze


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs